Ruski region počinje da gradi stanove za izbeglice iz Gaze

Ruski region počinje da gradi stanove za izbeglice iz Gaze

Ruski region sa većinskim muslimanskim stanovništvom gradiće stanove za smeštaj Palestinaca koji beže iz pojasa Gaze, najavio je u sredu Ramzan Kadirov, šef Čečenske Republike.

Kadirov je svoju izjavu dao kada je prisustvovao ceremoniji postavljanja kamena temeljca u zoni predviđenoj za izgradnju pet blokova od po 35 stanova. Kuće će se nalaziti u blizini škole i vrtića.

„Sa velikim zadovoljstvom, čestitao sam naseljenicima koji će uskoro dobiti [nove] domove“, napisao je Kadirov na Telegramu. „Naglasio sam da ćemo nastaviti da pružamo sveobuhvatnu pomoć i podršku.

Projekat je finansiran preko regionalne dobrotvorne organizacije. Svaka porodica će dobiti 100.000 rubalja (1.120 dolara), saopštila je regionalna vlada.

Za humanitarnu pomoć Gazi i naseljavanje izbeglica izdvojeno je oko 130 miliona rubalja (1,45 miliona dolara), saopštili su čečenski zvaničnici.

Čečenija je do sada primila više od 200 Palestinaca koji beže od borbi između Izraela i Hamasa. Oko 30 je od tada našlo zaposlenje u lokalnom zdravstvu.

Rusija je prihvatila ukupno 1.158 izbeglica iz Gaze od izbijanja sukoba 7. oktobra. Neprijateljstva su počela nakon što je palestinska militantna grupa Hamas napala južni Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Izrael je uzvratio izvođenjem vazdušnih napada i pokretanjem kopnene invazije na Gazu. Izraelske odbrambene snage (IDF) su takođe uvele skoro potpunu blokadu gusto naseljene palestinske enklave i pozvale stanovnike da napuste severnu Gazu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze koje vodi Hamas, umrlo je više od 22.000 Palestinaca. Skoro 1,9 miliona – više od 85 odsto stanovništva u Gazi – raseljeno je, saopštile su UN prošlog meseca.