Lavina pogodila kalifornijsko skijalište, jedna osoba poginula, više povređeno

Lavina pogodila kalifornijsko skijalište, jedna osoba poginula, više povređeno

U sredu je lavina prošla kroz deo stručnih staza na skijalištu Palisades Tahoe u Kaliforniji, blizu jezera Tahoe, prouzrokujući smrt jedne osobe i povrede kod drugih. Lavina je dovela do zatvaranja skijališta samo 30 minuta nakon otvaranja, a spasilačke ekipe su hitno pretraživale područje kako bi pronašle eventualne povređene ili zarobljene osobe.

Sergej Dejvid Smit, portparol šerifa okruga Placer, potvrdio je da je jedna osoba, muškarac, izgubila život, dok je druga zadobila povredu potkolenice, a dve su zbrinute zbog nepoznatih povreda i puštene. Lavina se dogodila na strmim padinama u oblasti GS Gulli ispod žičare KT-22, koja služi za vešte skijaše i snoubordere.

Skijaši koji su bili na mestu nesreće izrazili su šok nakon što su shvatili šta se dogodilo, svedočeći o vrištanjima, lomu opreme i pokušajima spašavanja unutar snežnih nanosa. Nacionalna meteorološka služba najavila je snažnu oluju sa značajnim snežnim padavinama i udarnim vetrovima, što je verovatno doprinelo izazivanju lavine.

Skijalište je zatvoreno do kraja dana, a istraga o uzrocima lavine je u toku. Palisades Tahoe, nekada domaćin Zimskih olimpijskih igara 1960. godine, nalazi se na zapadnoj strani jezera Tahoe, a ovo je još jedan tragičan incident u vezi sa lavinama u skijaškim centrima, nagoveštavajući potrebu za povećanim merama opreza tokom nepredvidivih vremenskih uslova.