Majke kojima je dijagnostikovana perinatalna depresija imaju tri puta veći rizik od samoubilstva

Majke kojima je dijagnostikovana perinatalna depresija imaju tri puta veći rizik od samoubilstva

Samoubistvo majke je alarmantan problem javnog zdravlja i drugi najčešći uzrok smrti tokom postnatalnog perioda. Novo istraživanje Instituta za medicinu životne sredine (IMM) objavljeno u JAMA Netvork Open pokazuje da su majke sa klinički dijagnostikovanom perinatalnom depresijom imale tri puta veći rizik od suicidalnog ponašanja u poređenju sa majkama bez perinatalne depresije.

Od smrtnih slučajeva majki, 13-36% se može pripisati samoubistvu, a posledice su razorne po novorođenče i porodicu. Samoubistvo majke je povezano sa složenom interakcijom faktora rizika, uključujući istoriju psihijatrijskih poremećaja, socioekonomske razlike i neadekvatan pristup zdravstvenim uslugama. Od najveće je važnosti da se identifikuju visokorizične populacije za prevenciju samoubistva majke i pokušaja samoubistva.

„Naši nalazi sugerišu da su žene sa klinički dijagnostikovanim PND-om izložene povećanom riziku od suicidalnog ponašanja, posebno u roku od godinu dana nakon PND-a, ali tokom 18 godina praćenja. Ovo naglašava hitnu potrebu za budnim kliničkim praćenjem i brzom intervencijom za ovu ranjivu populaciju da bi sprečili takve razorne ishode, bez obzira na istoriju psihijatrijskih poremećaja pre trudnoće“, kaže dr Hang Ju.

U ovoj nacionalnoj kohortnoj studiji usklađenoj sa populacijom sa maksimalnim praćenjem od 18 godina, 86.551 žena sa PND-om od 2001. do 2017. i 865.510 neporaženih žena pojedinačno su se podudarale po starosti i kalendarskoj godini pri porođaju. Poređenje braće i sestara je korišćeno da bi se objasnila porodična konfuzija.

Istraživači su otkrili da su žene sa kliničkom dijagnozom PND-a imale povećan rizik od samoubilačkog ponašanja u poređenju sa ženama koje se podudaraju sa populacijom ili njihovim punim sestrama bez PND-a. Uočeni su smanjeni, ali i dalje značajno povišeni rizici u poređenju sa punim sestrama bez PND-a koje su delile delimične genetske i porodične faktore životne sredine sa pogođenim ženama.

Važno je da je takav višak rizika bio očigledan među ženama bez obzira na njihovu istoriju psihijatrijskih poremećaja, što sugeriše da je PND povezan sa dodatnim rizikom od suicidalnog ponašanja osim rizika povezanog sa psihijatrijskim poremećajima koji se javljaju pre perinatalnog perioda. Štaviše, porast rizika bio je posebno visok ubrzo nakon dijagnoze PND, i uprkos brzom padu tokom vremena, ostao je tokom 18 godina praćenja.