Ekološki prihvatljivija maska za lice koja hidrira, iako je upakovana suva

Ekološki prihvatljivija maska za lice koja hidrira, iako je upakovana suva

Počevši od nove godine, mnogi ljudi se obavezuju da će uvesti rutine nege o sebi koje poboljšavaju njihov izgled. A maske za lice natopljene sastojcima za negu kože pružaju jednostavan način da se to uradi. Međutim, ove vlažne maske i njihova vodootporna ambalaža često sadrže plastiku i konzervanse. Studija u ACS primenjeni materijali i interfejsi izveštava o suvo upakovanoj hidratantnoj maski za lice napravljenu od biobaziranih i održivih materijala.

Potrošači u industriji lepote su sve više zabrinuti za održivost i nabavku predmeta za ličnu negu u smislu sastojaka i pakovanja proizvoda. Maske za lice su popularni kozmetički proizvodi koji se reklamiraju za poboljšanje i poboljšanje kože. Ali obično se prave od plastičnih pozadinskih tkanina i pakuju se sa vlažnim sastojcima, što zahteva konzervanse i vodonepropusne vrećice za jednokratnu upotrebu.

Ekološki prihvatljivija opcija bi bila da se maske za lice pakuju suvim. Dakle, Jinlain Hu i saradnici su imali za cilj da dizajniraju masku za lice sa materijalima na bazi biologije koji bi mogli biti omotani papirom i kasnije aktivirani da isporuče vlagu i hranljive materije.

Istraživači su razvili masku za lice sa listom biljne polimlečne kiseline (PLA), koja bi mogla da odbije vodu, i premazali su je slojem želatina pomešanog sa hijaluronskom kiselinom i ekstraktom zelenog čaja. Oni su odložili gornji sloj kao sićušna vlakna ili mikrosfere, koristeći elektrosprej ili elektrosprej, i testirali koliko dobro maske mogu da prenesu vlagu. Našli su:

– Kapljice vode nisu prolazile kroz maske bez kontakta sa kožom, bez obzira na koju stranu je kap vode stavljena.

– Kontakt sa kožom inicirao je jednosmerni transport vode od PLA do želatina do kože, ali samo za maske obložene mikrosferama na bazi želatina.

– Postavljanje maske na vlažnu, a ne suvu kožu poboljšalo je dovod vode kroz masku.

Konačno, tim je istražio kako sastojci maske utiču na ćelije miša kao zamenik za reakcije na koži. Manje ćelija je pokazalo signale starenja kada se uzgajaju na maski u poređenju sa ćelijama uzgajanim u kontrolnim uslovima; istraživači to pripisuju antioksidativnim svojstvima ekstrakata zelenog čaja.

Tim kaže da korisna svojstva prirodnih sastojaka i jednosmerni dizajn za isporuku vlage čine ovu masku obećavajućom alternativom sa manjim uticajem na životnu sredinu od tradicionalnih, mokrih proizvoda.