Njujork privremeno smešta migrante u fiskulturne sale škola zbog loših vremenskih uslova

Njujork privremeno smešta migrante u fiskulturne sale škola zbog loših vremenskih uslova

Hiljadama učenika javnih škola u Njujorku naređeno je da pohađaju nastavu na daljinu kako bi prostor u školskim fiskulturnim salama bio osiguran za migrante smeštene u šatorskom gradu u Bruklinu tokom oluje koja se približava. Srednja škola Džejms Medison aktivirana je kao privremeni centar za predah za oko 1.900 migranata koji su boravili u šatorskom gradu Flojd Benet Fildu.

Ovakvo izmeštanje učenika opisano je kao proaktivna mera predostrožnosti kako bi se obezbedila bezbednost i dobrobit migranata predviđajući oluju sa vetrom do 70 mph. Nije precizirano koliko će migranti ostati u fiskulturnoj sali, ali će im biti pružane osnovne usluge i podrška dok borave u školskom objektu.

Gradonačelnik Njujorka, Erik Adams, pokušao je preurediti fiskulturne sale javnih škola prošlog proleća kako bi privremeno smeštale migrante, ali je taj plan naišao na oštro protivljenje roditelja. Iako je gradonačelnik odustao od tih planova, aktuelna situacija pokazuje da grad zadržava pravo da koristi školske objekte kao privremena skloništa u određenim situacijama.

Preko 162.000 migranata stiglo je u Njujork od proleća 2022. godine, izazivajući humanitarnu krizu. Gradonačelnik Adams je proglasio vanredno stanje i predvideo da će kriza koštati grad 12 milijardi dolara tokom tri godine, što je dodatno doprinelo nezadovoljstvu dugogodišnjih stanovnika koji masovno napuštaju grad.