Predsednici Finske i Kine razgovarali o gasovodu za čije oštećenje se okrivljuje kineski brod

Predsednici Finske i Kine razgovarali o gasovodu za čije oštećenje se okrivljuje kineski brod

Finska i Kina vode „konstruktivan dijalog“ o podmorskom gasovodu u Baltičkom moru za čije prošlogodišnje oštećivanje se okrivljuje kineski brod, saopštili su danas kineski predsednik Si Đinping i njegov finski kolega Sauli Niniste tokom video-sastanka, prenosi AFP.

„Dvojica predsednika su imala konstruktivan dijalog u vezi s slučajem gasovoda Baltikonektor“, navodi se u saopštenju finskog predsedništva.

Finska policija je curenje iz tog gasovoda koje je dovelo do njegovog zatvaranja 8. oktobra, pripisala spuštanju sidra s kineskog teretnog broda.

Ali o gasovodu koji povezuje Finsku sa Estonijom po dnu Baltičkog mora, nije bilo reči u zvaničnom kineskom izveštaju o razgovoru.

Krajem oktobra policija te nordijske zemlje saopštila je da istražuje brod pod zastavom Hongkonga i čije se kretanje poklopilo „sa vremenom i mestom gde je gasovod oštećen“.

„Sarađujemo sa Kinom na utvrđivanju uloge ovog kineskog broda koji se nalazio u zoni incidenta“, izjavio je tada premijer Peteri Orpo.

Kina je „obećala dobru saradnju“ sa finskom istragom, dodao je on, a u to vreme je od Pekinga tražena međunarodna pravna pomoć da se ovo pitanje razjasni.

Finski predsednik, čija je zemlja pristupila NATO alijansi u aprilu, takođe je sa Si Đinpingom razgovarao o ratu u Ukrajini i podvukao „ulogu Kine u postizanju pravednog i trajnog mira“.

Kineska strana je navela da „čvrsto vodi nezavisnu spoljnu politiku za mir“, kako je rečeno u izveštaju koji je emitovala državna televizija CCTV.