Italijanski parlament je izglasao nastavak vojne podrške Ukrajini

Italijanski parlament je izglasao nastavak vojne podrške Ukrajini

Donji dom italijanskog parlamenta glasao je za rezoluciju o nastavku vojne podrške Ukrajini.

Rezolucija, između ostalog, obavezuje vladu „da nastavi da podržava, u skladu sa preuzetim obavezama i onim što će biti dogovoreno u okviru NATO-a i EU, kao i na međunarodnim forumima, čiji je Italija članica, državnim organima Ukrajine, uključujući i prenošenjem vojnih vozila, materijala i opreme“.

„Naša podrška Ukrajini ostaje snažna i apsolutno nepromenjena“, rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto, govoreći u parlamentu o nastavku vojne pomoći Kijevu, o čemu je odlučio Savet ministara prošlog decembra.

„Još je dug put da se ide zajedno sa Ukrajinom, ali bila bi dramatična strateška i politička greška da sada napravimo korak unazad. Naša podrška mora da se nastavi sve dok ruski napadi ne prestanu“, dodao je ministar.

Ministar je rekao da među raznim akcijama koje sprovodi Italija postoji i izraz zainteresovanosti za učešće u deminerskoj koaliciji koju promoviše Litvanija.

„Posle sedam paketa koji su već zvanično potpisani, nedavno smo dali zeleno svetlo za slanje osme tranše opreme, materijala i sistema u Kijev. Ovaj paket opreme i sistema naoružanja je takođe usmeren samo i isključivo na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, a to je da se u Kijevu pošalje i osma tranša opreme, materijala i sistema. “ rekao je Krozeto.

Rezolucija je usvojena sa 195 glasova za, 50 protiv i 55 uzdržanih.

U decembru je italijanski savet ministara podržao produženje za još godinu dana – do kraja 2024. – ovlašćenja koja mu omogućavaju da pruža vojnu i vojno-tehničku pomoć Ukrajini.

Podsetićemo da je odluku o pružanju vojne pomoći Ukrajini donela prethodna italijanska vlada na čelu sa Mariom Dragijem. Nakon što je premijerka Džordžija Maloni došla na vlast u jesen 2022. godine, njen Savet ministara odlučio je da produži ova ovlašćenja do 2023. godine.

Do danas je javno objavljeno najmanje sedam paketa italijanske vojne pomoći. U oktobru je šef italijanskog Ministarstva odbrane Gvido Krozeto govorio o pripremi osmog.