Studija otkriva da je jedna vrsta ishrane povezana sa smanjenim rizikom od infekcije COVID-19

Studija otkriva da je jedna vrsta ishrane povezana sa smanjenim rizikom od infekcije COVID-19

Sa novim slučajevima COVID-19 i dalje u desetinama hiljada dnevno širom sveta, naučnici naporno rade pokušavajući da saznaju više o tome koji faktori svakog od nas izlažu većem riziku od infekcije.

Ispostavilo se da je pridržavanje veganske ili vegetarijanske ishrane povezano sa 39 odsto manjim šansama za dobijanje virusa, prema novoj studiji koja je uključivala 702 odrasla Brazilca koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Sao Paulo u Brazilu.

Analiza podataka nije dovoljno jaka da dokaže direktan uzrok i posledicu, ali sugeriše da ograničavanje ili izbegavanje mesnih i životinjskih proizvoda može pružiti određenu zaštitu od virusa SARS-CoV-2. Udruženje se održalo i nakon što je izračunato nekoliko drugih faktora vezanih za zdravlje.

„Naša studija pruža dokaze da su pojedinci sa biljnom ishranom i uglavnom vegetarijanskom ishranom imali nižu incidencu COVID-19 čak i nakon što su u obzir uzeli važne varijable kao što su fizička aktivnost, BMI i postojeća stanja“, pišu istraživači u svojim objavljenim papir.

Od 702 učesnika studije, 278 je prijavilo da se uglavnom drži biljne dijete. Ova grupa je rekla da redovno jedu više povrća, mahunarki i orašastih plodova od ostalih 424 volontera, kao i manje (ili nimalo) mlečnih ili mesnih proizvoda.

Znatno veći procenat svaštojeda je rekao da su bili zaraženi COVID-19: 52 odsto naspram 40 odsto.

To je složena slika – grupa svejeda je prijavila da se bavi manje fizičkom aktivnošću, veća je verovatnoća da će imati postojeće zdravstvene probleme i veća je verovatnoća da će biti gojazni (nešto za šta znamo da povećava faktore rizika za COVID-19).

Istraživački tim smatra da opšte prednosti koje dolaze sa ishranom zasnovanom na biljci – uključujući poboljšanje zdravlja srca i niži krvni pritisak – mogu takođe biti jačanje imunološkog sistema tela i smanjenje rizika od infekcija.

„Obrasci ishrane zasnovani na bilju bogati su antioksidansima, fitosterolima i polifenolima, koji pozitivno utiču na nekoliko tipova ćelija uključenih u imunološku funkciju i pokazuju direktna antivirusna svojstva“, pišu istraživači.

Studija je podržana prethodnim istraživanjem koje je povezivalo ishranu zasnovanu na biljci sa nižim izgledima za umerene do teške infekcije COVID-19. U izvesnom smislu to nije iznenađenje, s obzirom na veoma bliske veze između našeg zdravlja i onoga što odlučujemo da jedemo.

Na osnovu ovog najnovijeg istraživanja, kao i nošenja maske na javnim mestima i praktikovanja dobre higijene, takođe biste mogli da razmislite o promeni nekih elemenata vaše ishrane ako postoji šansa da to može smanjiti rizik od infekcije COVID-19.

„U svetlu ovih nalaza i nalaza drugih studija, kao i zbog važnosti identifikovanja faktora koji mogu uticati na pojavu COVID-19, preporučujemo praksu pridržavanja biljne ishrane ili vegetarijanskih obrazaca ishrane“, pišu istraživači.