NASA razmatra revolucionaran koncept svemirskih sondi

NASA razmatra revolucionaran koncept svemirskih sondi

Generacije su sanjale o putovanju do drugih zvezdanih sistema i istraživanju vanzemaljskih svetova. Međutim, međuzvezdano istraživanje je izuzetno izazovan poduhvat, zahtevajući ogromne udaljenosti i nepregledne energijske resurse. Nedavno predstavljen koncept „Swarming Proxima Centauri“ predstavlja jednu od održivih opcija za međuzvezdano putovanje u ovom veku.

Istraživači, u saradnji sa NASA-inim programom Innovative Advanced Concepts (NIAC), razvili su koncept svemirskih sondi veličine grama koje se oslanjaju na laserski pogon. Ovaj revolucionaran pristup rešava probleme brzine i energije koji su inače nepremostivi. Umesto konvencionalnih raketa, ovaj koncept koristi snop lasera snage 100 gigavata kako bi gurao hiljade svetlosnih jedara prema Proksimi Kentauri.

Marshall Eubanks, glavni naučnik Space Initiative, ističe da je ključno održavanje mase sondi na minimumu, grama umesto tona. Ovaj pristup omogućava dosizanje relativističkih brzina (~10-20% svetlosne brzine) neophodnih za međuzvezdano putovanje. Iako su tehnički izazovi značajni, predstavljači ovog koncepta veruju da bi misija mogla biti spremna za razvoj do sredine veka.

Uzimajući u obzir troškove, laserski niz čini najveći deo budžeta, dok su svemirske sonde relativno jeftine za proizvodnju. Očekuje se da bi ova misija, ukoliko se sprovede, donela značajne rezultate u istraživanju svemira i mogla bi postaviti temelje za buduće međuzvezdane misije. Iako je putovanje do drugih zvezda još uvek u sferi naučne fantastike, ovaj koncept predstavlja korak ka ostvarivanju dugogodišnjih snova o međuzvezdanom istraživanju.