Ljubav pokreće mozak i naučnici nam sada mogu reći zašto

Ljubav pokreće mozak i naučnici nam sada mogu reći zašto

Ljubav je slepa, kaže izreka, a zahvaljujući prvoj svetskoj studiji u Australiji, sada smo korak bliže razumevanju zašto.

Poznato je da romantična ljubav menja mozak, oslobađajući takozvani ljubavni hormon oksitocin, odgovoran za euforiju koju osećamo kada se zaljubimo.

Sada su istraživači sa ANU, Univerziteta u Kanberi i Univerziteta Južne Australije izmerili kako je deo mozga odgovoran za postavljanje naše voljene osobe na pijedestal u tom prvom naletu romantike.

U prvoj studiji na svetu koja istražuje vezu između sistema aktivacije ponašanja ljudskog mozga (BAS) i romantične ljubavi, istraživači su anketirali 1.556 mladih odraslih koji su identifikovani kao „zaljubljeni“.

Pitanja ankete fokusirala su se na emocionalnu reakciju na partnera, njihovo ponašanje oko sebe i fokus koji su pre svega stavljali na svoju voljenu osobu.

Ispostavilo se da kada smo zaljubljeni, naš mozak reaguje drugačije. Predmet naših osećanja čini centrom naših života.

Glavni istraživač ANU i dr. student Adam Bode kaže da studija „Osetljivost sistema romantične ljubavi i bihevioralne aktivacije prema voljenoj osobi“, objavljena u časopisu Nauke o ponašanju, baca svetlo na mehanizme koji izazivaju romantičnu ljubav.

„Mi zapravo znamo vrlo malo o evoluciji romantične ljubavi“, kaže Bode. Kao rezultat, svako otkriće koje nam govori o evoluciji romantične ljubavi je važan deo slagalice koja je upravo započeta.“

„Smatra se da se romantična ljubav prvi put pojavila pre nekih pet miliona godina nakon što smo se rastali od naših predaka, velikih majmuna. Znamo da su stari Grci mnogo filozofirali o tome, prepoznajući je i kao neverovatno i kao traumatično iskustvo. Najstariji pesma koja je ikada bila pronađena je u stvari bila ljubavna pesma datovana oko 2000. godine pre nove ere.“

Akademik Univerziteta u Kanberi i vanredni profesor UniSA, dr Fil Kavana, kaže da studija pokazuje da je romantična ljubav povezana sa promenama u ponašanju, kao i sa emocijama.

„Znamo ulogu koju oksitocin igra u romantičnoj ljubavi, jer dobijamo njegove talase koji kruže kroz naš nervni sistem i krvotok kada komuniciramo sa voljenim osobama“, kaže dr Kavana.

„Međutim, način na koji voljeni dobijaju poseban značaj je zbog oksitocina koji se kombinuje sa dopaminom, hemikalijom koju naš mozak oslobađa tokom romantične ljubavi. U suštini, ljubav aktivira puteve u mozgu povezane sa pozitivnim osećanjima.

Sledeća faza istraživanja uključuje istraživanje razlika između muškaraca i žena u njihovom pristupu ljubavi i istraživanje širom sveta koje identifikuje četiri različita tipa romantičnih ljubavnika.