PFAS može povećati rizik od bolesti kod nerođene dece

PFAS može povećati rizik od bolesti kod nerođene dece

Per- i polifluoroalkil supstance (PFAS) su grupa od hiljada sintetički proizvedenih hemikalija koje se koriste u širokom spektru svakodnevnih proizvoda širom sveta. Često ih nazivaju „zauvek hemikalijama“ jer je potrebno mnogo vremena da se ove supstance prirodno razgrade i mogu ostati u telima ljudi i životinja dugi niz godina.

Postoje jaki dokazi da PFAS može uticati i na imuni sistem i na metabolizam, a izloženost određenim nivoima PFAS je povezana sa rakom, dijabetesom i nizom drugih bolesti. Ove hemikalije se koriste od 1950-ih u širokom spektru proizvoda, kao što su tiganji sa neprijanjajućim slojem, cipele za skijanje, vodoodbojna odeća i ambalaža za hranu. Takođe su uobičajeni u šminki i kremama za kožu.

Tim istraživača sa Univerziteta Orebro i Univerziteta u Aberdinu objavio je studiju koja uključuje 78 fetusa u časopisu The Lancet Planetari Health. To je prva studija te vrste u kojoj su istraživači sproveli opsežno metaboličko profilisanje i izmerili PFAS kod ljudskih fetusa.

Profesor Pol Fauler sa Univerziteta u Aberdinu rekao je: „Pronašli smo PFAS u jetri fetusa, i nažalost, rezultati pružaju snažne dokaze da izlaganje ovim hemikalijama u materici zauvek utiče na nerođeno dete. Oni koji su izloženi višim nivoima PFAS imaju izmenjen metabolizam i funkciju jetre mnogo pre rođenja.“

Istraživači smatraju da je verovatno da će bar neki od ovih efekata biti uporni i verovatno povećati rizik od metaboličkih bolesti u odraslom dobu.

„Iznenadila nas je snažna povezanost ovih hemikalija sa promenama u metabolizmu fetusa. To je slično određenim metaboličkim promenama koje se dešavaju kod odraslih. Konkretno, otkrili smo da je izloženost PFAS povezana sa modifikovanim metabolizmom žučne kiseline i lipida kod fetusa“, kaže Tuulia Hiotilainen, profesor hemije na Univerzitetu Erebro. Jetra igra značajnu ulogu u ljudskom blagostanju.

„Promene u centralnom metabolizmu mogu duboko da utiču na celo telo. Posebno promene tokom fetalnog razvoja mogu imati dugotrajne posledice po zdravlje u budućnosti“, dodao je profesor Orešič.

Verovatan uticaj PFAS-a je sličan promenama koje se javljaju kao rezultat metaboličkih bolesti kao što su dijabetes i masna jetra. 78 fetusa koje su analizirali istraživači dobrovoljno su pobačeni između 12. i 19. nedelje i smatrani su suštinski zdravim.

Nekoliko vrsta PFAS zabranjeno je u EU, gde su propisi stroži nego u, na primer, Kini. Bolesti kao što su gojaznost i dijabetes u Kini su poslednjih godina naglo porasle. Istraživači veruju da PFAS i druge hemikalije iz životne sredine mogu biti jedan od uzroka ovog povećanja.

Profesor Orešič je nastavio: „Velika je verovatna veza. I može se ispostaviti da izloženost štetnim hemikalijama ima uporediv ili čak veći uticaj od načina života kada su u pitanju određene bolesti.“