Revolutivni tretman za traumatsku povredu mozga: Makrofagi umanjuju lezije mozga za 56%

Revolutivni tretman za traumatsku povredu mozga: Makrofagi umanjuju lezije mozga za 56%

Vest: Naučnici su razvili inovativan tretman za traumatsku povredu mozga (TBI) koji je smanjio lezije mozga za 56% i značajno smanjio nivoe lokalne upale kod svinja. Ovaj napredni pristup koristi makrofage, vrstu belih krvnih zrnaca, kao ključni akter u smanjenju oštećenja prouzrokovanog TBI. Tim je kreirao mikročestice u obliku diska nazvane „rančevi“, koje su sadržavale antiinflamatorne molekule, i vezali ih direktno za makrofage.

Ove mikročestice omogućavaju makrofagama da održavaju antiinflamatorno stanje na mestu povrede u mozgu, smanjujući lokalnu upalu i umanjujući štetu. TBI pogađa milione ljudi godišnje, a trenutno ne postoji specifičan tretman osim upravljanja simptomima pacijenata.

Dr. Samir Mitragotri, vođa istraživačkog tima, naglašava da je ovo istraživanje otvorilo novo poglavlje u pristupu lečenju TBI. Upotreba mikročestica, nazvanih rančevi, za isporuku antiinflamatornih tretmana direktno u mozak predstavlja inovativan korak ka rešavanju problema ozbiljnih povreda mozga.

Ova tehnologija je pružila obećavajuće rezultate u smanjenju lezija mozga i upale kod svinja, što ukazuje na potencijal primene u ljudskoj medicini. Kako bi proverili efikasnost tretmana, istraživači su sproveli eksperimente na živim svinjama, a rezultati su pokazali značajno poboljšanje u poređenju sa netretiranim životinjama.

Ova studija ukazuje na mogućnost budućih terapeutskih pristupa lečenju traumatskih povreda mozga i otvara vrata razvoju specifičnih tretmana koji mogu značajno poboljšati ishode pacijenata sa TBI.