Jemenski Huti pokrenuli napad na brodove u Crvenom moru, nema prijavljene štete

Jemenski Huti pokrenuli napad na brodove u Crvenom moru, nema prijavljene štete

Jemenski pobunjenici Huti izbacili su u utorak kasno salve dronova i projektila koji su ciljali brodove u Crvenom moru, iako se u početku činilo da nijedan brod nije oštećen u napadu, saopštile su vlasti u sredu.

Napad se dogodio kod jemenskih lučkih gradova Hodeida i Mokha, navodi privatna obaveštajna firma Ambrei. U incidentu u Hodeidi, Ambrei je rekao da brodovi opisani preko radija vide projektile i bespilotne letelice, a ratni brodovi saveznika SAD u toj oblasti pozivaju „plovila da nastave maksimalnom brzinom“.

U blizini Mokhe, brodovi su videli ispaljene projektile, dron u vazduhu i mala plovila koja su ih pratila, rekao je Ambrei rano u sredu.

Britanske vojne pomorske trgovinske operacije, koje nadgledaju napade brodova u regionu, saopštile su da su svesne napada u Hodeidi.

„Snage koalicije reaguju, nema izveštaja o povređenima ili šteti“, saopštila je vojska. „Plovilima se savetuje da prolaze oprezno i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Huti, šiitska grupa koja drži glavni grad Jemena od 2014. godine, nisu odmah izdala nijednu zvaničnu izjavu kojom priznaju da su pokrenuli napade. Međutim, pan-arapska satelitska informativna mreža Al Džazira citirala je anonimnog vojnog zvaničnika Huti koji je rekao da su njihove snage „gađale brod povezan sa Izraelom u Crvenom moru“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Peta flota američke mornarice sa sedištem na Bliskom istoku, celokupna centralna komanda vojske i zvaničnici u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Huti kažu da njihovi napadi imaju za cilj da okončaju žestoku izraelsku vazdušnu i kopnenu ofanzivu usmerenu na pojas Gaze usred rata te zemlje protiv Hamasa. Međutim, veze sa brodovima na meti pobunjeničkih napada su postajale sve slabije kako se napadi nastavljaju.

Napadi su ciljali brodove u Crvenom moru, koje povezuje Bliski istok i Aziju sa Evropom preko Sueckog kanala i njegovog uskog moreuza Bab el-Mandeb. Taj moreuz je širok samo 29 kilometara (18 milja) na svojoj najužoj tački, što ograničava saobraćaj na dva kanala za dolazne i odlazne pošiljke, prema američkoj Upravi za energetske informacije. Skoro 10% sve nafte koja se trguje na moru prolazi kroz njega. Procenjuje se da 1 trilion dolara robe prođe kroz moreuz godišnje.

Koalicija nacija predvođena SAD patrolira Crvenim morem kako bi pokušala da spreči napade. Američke trupe su u jednom incidentu potopile Huti brodove i ubile 10 pobunjeničkih boraca, iako još nije bilo širokog uzvratnog udara uprkos upozorenjima iz SAD.

U međuvremenu, odvojeni, probni prekid vatre između Huta i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori u ime jemenske vlade u egzilu, trajao je mesecima uprkos dugom ratu u toj zemlji. To je izazvalo zabrinutost da bi bilo koji širi sukob na moru – ili potencijalni udar odmazde zapadnih snaga – mogao ponovo da zapali te tenzije u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta.