Predsednik SEC-a negira da je bitkoin ETF odobren, kaže da je nalog na X „kompromitovan“

Predsednik SEC-a negira da je bitkoin ETF odobren, kaže da je nalog na X „kompromitovan“

Komisija za hartije od vrednosti saopštila je u utorak da je objava s nalogom agencije na društvenoj mreži Iks (X) kojom se najavljuje odobrenje za trgovanje fondovima koji drže bitkoin bila „neovlašćena“ i da je nalog agencije bio „kompromitovan.“

Ova najava je privremeno podigla cenu bitkoina, što je izazvalo trenutni optimizam među investitorima u kriptovalute. Međutim, predsednik SEC-a, Geri Gensler, brzo je reagovao na svom ličnom nalogu na Tviteru, objasnivši da je zvanični nalog SEC-a bio kompromitovan i da agencija nije odobrila listing i trgovanje fondovima koji se trguju bitkoinima.

Cena bitkoina je zabeležila nagli skok sa oko 46.730 dolara na 48.000 dolara nakon neovlaštene objave, ali je brzo pala na oko 45.200 dolara nakon što je SEC odbacio tu informaciju. Ubrzo nakon Genslerove izjave, SEC je preuzeo kontrolu nad svojim zvaničnim nalogom na društvenim mrežama.

Incident ukazuje na važnost pažljive provere informacija u kripto svetu, gde netačne ili neovlaštene informacije mogu značajno uticati na tržište kriptovaluta.