UN osuđuju izraelska ubistva u Libanu i Siriji

UN osuđuju izraelska ubistva u Libanu i Siriji

Izrael nije imao pravo da ubije višeg lidera Hamasa i šest drugih u Libanu prošle nedelje, rekli su stručnjaci UN, osuđujući eksteritorijalnu upotrebu sile u toj zemlji. Saopštenje o tom pitanju prenela je u utorak Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

Napad dronom na libansku prestonicu Bejrut 2. januara predstavlja kršenje međunarodnog prava, s obzirom na to da Izrael nije pružio nikakvo opravdanje za napad niti ga prijavio Savetu bezbednosti u skladu sa Poveljom UN, naveli su stručnjaci.

„Svim državama je zabranjeno da proizvoljno lišavaju pojedince prava na život u vojnim ili bezbednosnim operacijama u inostranstvu, uključujući i borbu protiv terorizma“, rekli su stručnjaci.

„Ubistva na stranoj teritoriji su proizvoljna kada nisu dozvoljena međunarodnim pravom. Izrael nije vršio samoodbranu jer nije predstavio dokaze da su žrtve počinile oružani napad na Izrael sa libanske teritorije“, dodali su.

Izrael ima veoma lošu evidenciju o ovoj temi, primetili su stručnjaci, osuđujući njegovu „žalosnu istoriju ubistava osumnjičenih terorista u inostranstvu“. Naime, „stotine preventivnih udara na Hezbolah u sirijskom građanskom ratu“ kao i druge eksteritorijalne operacije.

„Izraelska policija i sudovi moraju da privedu pravdi sve umešane u ova navodna ubistva“, zahtevali su eksperti, istovremeno pozivajući Savet bezbednosti da „efikasno odgovori svim državama u regionu čije akcije ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost“.

Tokom tekućeg sukoba u Pojasu Gaze, izazvanog napadom palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra na Izrael, Zapadni Jerusalim je izveo brojne bespilotne i artiljerijske napade na Liban – kao i na Siriju – u pretpostavljenim nastojanjima da pogodio Hezbolah i druge militantne grupe. Sam Izrael retko komentariše takve udare ili priznaje odgovornost za njih.

Najnovija meta Hezbolaha visokog profila napadnuta je u ponedeljak u Libanu. Grupa je saopštila da je Visam al-Tavil, zamenik šefa tajne jedinice Radvan komandosa militantne grupe, ubijen u vazdušnom napadu u južnom Libanu, pripisujući napad Izraelu.