Primećeno je da bubrežni makrofagi igraju ključnu ulogu u sprečavanju kamena u bubregu

Primećeno je da bubrežni makrofagi igraju ključnu ulogu u sprečavanju kamena u bubregu

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Zhejiang, Kina, istražili su kako urođeni imuni sistem bubrežnih makrofaga funkcioniše da spreči kamenje u bubregu. U radu, „Bubrežni makrofagi nadgledaju i uklanjaju čestice iz urina kako bi sprečili opstrukciju tubula“, objavljenom u Immuniti, autori detaljno navode svoje nalaze mehaničkih akcija i strateškog pozicioniranja makrofaga za nadzor epitelnih ćelija i intratubularnog okruženja.

Kada urin prolazi kroz cevasti sistem bubrega, on stvara različite mikroskopske čestice sedimenta, uključujući mineralne kristale, iz koncentrovanog urina. Patološka stanja mogu dovesti do prisustva proteina i inflamatornih ćelija. Ove čestice mogu da se zadrže u tubulima, blokirajući protok urina i uzrokujući disfunkciju bubrega.

Istraživači su posmatrali bubrežne makrofage u blizini tubula u realnom vremenu, koristeći mikroskopiju visoke rezolucije, snimke uživo i tehnike dvofotonske mikroskopije. Bili su u stanju da snime makrofage koji se protežu kroz transepitelne izbočine i interakciju sa intratubularnim česticama, kao i njihovu migraciju da pomognu u izlučivanju čestica urina.

Ove tehnike su uhvatile povezanost makrofaga sa česticama u urinu i pokazale ulogu makrofaga u uklanjanju čestica. Bubrežni makrofagi koji se nalaze u blizini medularnih tubula pokazuju specifično ponašanje, šireći transepitelne izbočine i konstantno uzimajući uzorke sadržaja urina.

Zatim je viđeno da makrofagi migriraju i okružuju intratubularne čestice, pomažući u njihovom uklanjanju iz tubularnog sistema. Miševima su u bubreg ubrizgane fluorescentne inertne lateks perle, a u roku od 12 sati, slobodne perle su bile skoro odsutne iz lumena sabirnih kanala.

Da bi se potvrdila uloga makrofaga, eksperiment sa lateks perlama je ponovljen sa miševima bez bubrežnih makrofaga. Miševi sa osiromašenim makrofagom pokazali su povećano zadržavanje fluorescentnih perli čak i nakon 36 sati uprkos dužem izlaganju prirodnom ispiranju urina.

Ovaj rezultat sugeriše da samo normalno ispiranje urina ne bi moglo efikasno da ukloni velike čestice u sistemu bubrežnih tubula bez pomoći makrofaga pre odlaganja.

Nalazi ukazuju na potencijalne terapeutske implikacije za kamen u bubregu (nefrolitijaza ili bubrežni kamenac) i za razvoj metoda za isporuku lekova specifičnih za bubrege na osnovu ovih karakterističnih karakteristika makrofaga.