Troje povređenih u ukrajinskom raketnom napadu na Rusiju

Troje povređenih u ukrajinskom raketnom napadu na Rusiju

Najmanje tri civila ranjena su u ponedeljak u ukrajinskom artiljerijskom napadu na grad Belgorod, saopštio je regionalni guverner. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u napadu korišćeni lanseri Vampiri koje je isporučila Češka.

Protivraketna odbrana je angažovala i uništila deset dolaznih projektila, čije je poreklo Ministarstvo odbrane identifikovalo kao lanser RM-70 Vampir, koji je Češka Republika dostavila Ukrajini u poslednje dve godine. Isti sistem je bio uključen u napad na grad 30. decembra u kojem su poginula 24 civila, uključujući djecu, a više od 100 je ranjeno.

„Naš sistem protivvazdušne odbrane radio je iznad Belgoroda i regiona“, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov u Telegramu. „Deset vazdušnih ciljeva je oboreno na prilazu gradu.

Sirene za uzbunu za rakete su se oglasile oko 21:30 po lokalnom vremenu. Vlasti su upozorile stanovnike da traže sklonište i da se drže dalje od prozora. Prema preliminarnim izveštajima, tri osobe, dva muškarca i jedna žena, povređene su gelerima i prebačene u lokalnu bolnicu na medicinsku pomoć.

Gladkov je prijavio štetu na terenu kao što su polomljeni prozori na dve stambene zgrade i privatnoj kući, tri automobila oštećena gelerima i četiri kamiona zahvaćena požarom izazvanim ruševinama.

Rusko Ministarstvo odbrane je dodalo da je neidentifikovan broj dronova oboren i iznad Belgorodske i Brjanske oblasti.

Belgorodska oblast se graniči sa Harkovskom regijom Ukrajine i mesecima je pod sporadičnim granatiranjem od strane kijevske artiljerije. Ukrajinski raketni napadi velikog dometa bili su gotovo konstantni od 30. decembra, kada su rakete sa kasetnim bojevim glavama gađale prazničnu pijacu u centru grada Belgoroda, oko 40 km od ukrajinske granice.

Moskva je optužila SAD i Veliku Britaniju da pomažu u planiranju napada. Bezbednosni izvor je takođe za RT rekao da je napad lično naredio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i da ga je izvela neonacistička jedinica Kraken sa sedištem u Harkovu.

Rusija je odgovorila na masakr u Belgorodu tako što je u više navrata udarala na ključne lokacije ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, skladišta raketa i municije i skladišta opreme koju su SAD i njeni saveznici slali u Kijev.