Opozicija u Italiji traži objašnjenje zbog fašističkog pozdrava na mitingu u Rimu

Opozicija u Italiji traži objašnjenje zbog fašističkog pozdrava na mitingu u Rimu

Opozicioni lideri u Italiji su u ponedeljak izrazili zabrinutost i zahtevali objašnjenje od vlade, na čelu sa premijerkom krajnje desnice Đorđom Meloni, o tome kako su stotine demonstranata mogli dati zabranjeni fašistički pozdrav na mitingu u Rimu bez intervencije policije.

Miting, održan u nedelju u radničkom naselju, obeležavao je sećanje na ubistvo dva člana neofašističke omladinske grupe 1978. godine. Tokom mitinga, učesnici su podigli desnu ruku u ispruženom pozdravu koji podseća na fašističku diktaturu Benita Musolinija.

Šefica Demokratske stranke, Eli Šlajn, tražila je pojašnjenje od Meloninog ministra unutrašnjih poslova o tome zašto policija nije intervenisala. Kritičari su ironično uporedili ovaj incident s brzom reakcijom policije na uzvik „Živela antifašistička Italija!“ tokom operske predstave.

Zamenik premijera Antonijo Tajani, koji predvodi stranku desnog centra u Melonijevoj koaliciji, naglasio je da podrška fašizmu nije tolerisana prema italijanskim zakonima. Lideri jevrejske zajednice u Italiji takođe su izrazili užas zbog fašističkog pozdrava, posebno s obzirom na Musolinijeve antijevrejske zakone tokom Drugog svetskog rata.

Miting je održan na godišnjicu ubistva mladih, a Meloni, iako ima korene u neofašizmu, distancirala se od Musolinijeve diktature, tvrdeći da je „italijanska desnica predala fašizam istoriji“. Policija istražuje masovni fašistički pozdrav na mitingu.

Krajem 1970-ih, Italiju su pogađala nasilna dela ekstremista s obe strane političkog spektra, uključujući smrtonosne bombe i sukobe između ekstremne desnice i levice.