Zimska oluja donosi metar snega u centralni deo SAD-a

Zimska oluja donosi metar snega u centralni deo SAD-a

Zimska oluja koja se očekuje da će biti „veoma uticajna“ preti srednjem delu Sjedinjenih Američkih Država, najavljujući naglo nagomilavanje snega do čak metra. Upozorenja na mećavu i zimsku oluju na snazi su u području koje se proteže od jugoistočnog Kolorada i zapadnog Kanzasa, preko istočne Nebraske, velikih delova Ajove, severnog Misurija i severozapadnog Ilinoisa, do gornjeg dela poluostrva Mičigena.

Bob Oravec, prognostičar Nacionalne meteorološke službe, naglasio je da se radi o „veoma uticajnom događaju“. Škole su zatvorene uoči oluje, posebno u istočnoj Nebraski, gde se očekuje od 20 do 30 centimetara snega. Okolnosti su dovele do zatvaranja federalnih sudova u Omahi i Linkolnu, dok su redovi u prodavnicama u Omahi bili dugi jer su stanovnici pripremali zalihe pred oluju.

Prognostičari su upozorili na mogućnost ekstremnih snežnih padavina u Ajovi, Minesoti i Viskonsinu, sa očekivanim nagomilavanjem snega do 38 centimetara. Zimska oluja već je imala uticaja na političke kampanje u Ajovi, gde su se organizatori suočavali sa izazovom niskih temperatura i snega.

Gradonačelnik Sijuks Folsa u Južnoj Dakoti, Paul TenHaken, pozvao je građane da ne putuju ukoliko nije neophodno, pružajući apel za strpljenje u čišćenju puteva. Delovi zapadne i južne Minesote, kao i zapadno-centralni Viskonsin, takođe su pod upozorenjem na zimsku oluju s mogućim nagomilavanjem snega do 25 centimetara.

U Viskonsinu su otkazivanja već počela, a gradovi poput Medisona pripremaju se za snažne snežne padavine i niske temperature. Čikago i Geri, Indijana, takođe su pod upozorenjem na zimsku oluju, s prognozama snega do 15 centimetara i udarima vetra do 48 km/h. Oluja je nastupila nakon prethodne koja je pogodila istočnu obalu, a nova oluja najavljena je za severozapad Pacifika.

Meteorolozi savetuju oprez i pridržavanje bezbednosnih mera tokom ove zimske oluje koja će značajno uticati na putovanja i svakodnevne aktivnosti.