Tehnika Google pretrage koju koristi policija predstavlja novi pravni izazov

Tehnika Google pretrage koju koristi policija predstavlja novi pravni izazov

Zagovornici građanskih sloboda postavljaju novi izazov da policija koristi podatke Google pretrage za pomoć u rešavanju krivičnih slučajeva, pošto ta praksa izaziva sve veću pažnju širom zemlje.

Nakon što je žena iz Pensilvanije silovana 2016. godine, policija je Alphabet-ovom Guglu predala nalog za pretres za informacije o korisnicima koji su uneli ime ili adresu žrtve u pretraživač u sedmici koja je prethodila napadu, navodi se u sudskim dokumentima. Gugl je odgovorio IP adresom korisnika koji je neposredno pre incidenta dva puta tražio adresu žrtve, pokazuju sudski dokumenti. Taj proboj je podstakao policiju da počne da nadgleda službenika za popravne službe, koji je na kraju uhapšen i osuđen.

U petak, Electronic Frontier Foundation, Nacionalna asocijacija advokata za krivičnu odbranu i njeno ogranak u Pensilvaniji su u sudskom podnesku tvrdili da je istražna tehnika korišćena u slučaju, poznata kao nalog za pretragu ključne reči, opasno široka i da preti da naruši privatnost. prava nevinih ljudi.

„Nalozi za pretragu ključnih reči su digitalne mreže koje dozvoljavaju vladi da pretura po našim najprivatnijim informacijama, a Vrhovni sud Pensilvanije bi trebalo da ih smatra neustavnim“, rekao je direktor za sporove NACDL-ovog centra za četvrti amandman Majkl Prajs u saopštenju.

Advokat okrivljenog i zastupnik Gugla nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Malo je poznatih primera naloga za pretragu ključnih reči, ali je praksa dospela pod lupu nakon odluke Vrhovnog suda SAD da poništi pravo na abortus. Zagovornici privatnosti upozorili su da bi nalozi za pretragu ključnih reči i nalozi za geo-ogradu, u kojima policija traži od Gugla da proizvede podatke o korisnicima čiji su uređaji bili prisutni u blizini mesta zločina, mogli da se koriste za krivično gonjenje žena koje vrše abortus u državama u kojima je to nezakonito.

U oktobru je Vrhovni sud Kolorada odlučio da se dokazi prikupljeni iz naloga za pretragu ključnih reči mogu koristiti u slučaju ubistva, što je izazvalo zabrinutost da bi ta odluka mogla podstaći više policije da prihvati kontroverznu tehniku.

Međutim, sud je naglasio da su njegovi nalazi specifični za činjenice slučaja i uzdržao se od šireg razmatranja upotrebe Google-ovih podataka pretrage. To ostavlja zagovornike da se nadaju drugačijem ishodu u Pensilvaniji, rekao je direktor EFF nadzornih sudskih sporova Endru Kroker.

U decembru je Gugl prekinuo praksu odgovaranja na naloge za geo-ogradu. Ovaj potez usledio je tri meseca nakon Blumbergove istrage koja je otkrila da policija širom SAD sve više koristi naloge za dobijanje podataka o lokaciji i pretraživanju od Gugla, čak i za nenasilne slučajeve, pa čak i za ljude koji nisu imali nikakve veze sa zločinom.

Gugl-ov potez na naloge za geo-ogradu čini još važnijim za sudove da razmotre ustavnost naloga za pretragu ključnih reči, koji bi mogli postati popularniji kako policija traži nove istražne alate, rekao je Kroker.

„Promena Google-ove politike o nalogima za geo-ogradu povećava ulog za naloge za ključne reči“, rekao je on.