Novi AI alat precizno detektuje COVID-19 na rendgenskim snimcima grudnog koša

Novi AI alat precizno detektuje COVID-19 na rendgenskim snimcima grudnog koša

Istraživači su razvili sistem veštačke inteligencije (AI) koji može brzo da otkrije COVID-19 na rendgenskim snimcima grudnog koša sa više od 98% preciznosti. Rezultati studije su upravo objavljeni u Scientific Reports.

Autor za dopisivanje, profesor Amir H Gandomi, sa Instituta za nauku podataka Univerziteta Tehnološkog fakulteta u Sidneju (UTS), rekao je da postoji hitna potreba za efikasnim automatizovanim alatima za otkrivanje COVID-19, s obzirom na značajan uticaj na javno zdravlje i globalnu ekonomiju.

„Najčešće korišćeni test za COVID-19, lančana reakcija polimeraze u realnom vremenu (PCR), može biti spor i skup, i može proizvesti lažne negativne rezultate. Da bi potvrdili dijagnozu, radiolozi moraju ručno da pregledaju CT skeniranje ili rendgenske snimke, što može biti dugotrajno i sklono greškama“, rekao je profesor Gandomi.

„Novi sistem veštačke inteligencije mogao bi biti posebno koristan u zemljama sa visokim nivoom COVID-19 gde postoji nedostatak radiologa. Rendgenski snimci grudnog koša su prenosivi, široko dostupni i obezbeđuju manju izloženost jonizujućem zračenju od CT skeniranja“, rekao je on.

Uobičajeni simptomi COVID-19 uključuju groznicu, kašalj, otežano disanje i bol u grlu, ali može biti teško razlikovati COVID-19 od gripa i drugih vrsta upale pluća.

Novi sistem veštačke inteligencije koristi algoritam zasnovan na dubokom učenju nazvan Custom Convolutional Neural Netvork (Custom-CNN) koji je u stanju da brzo i precizno razlikuje slučajeve COVID-19, normalne slučajeve i upalu pluća na rendgenskim slikama.

„Duboko učenje nudi rešenje od kraja do kraja, eliminišući potrebu za ručnim traženjem biomarkera. Custom-CNN model pojednostavljuje proces otkrivanja, pružajući bržu i tačniju dijagnozu COVID-19“, rekao je profesor Gandomi.

„Ako PCR test ili brzi test na antigen pokažu negativan ili neuverljiv rezultat, zbog niske osetljivosti, pacijentima može biti potrebno dalje ispitivanje putem radiološkog imidžinga da bi se potvrdilo ili isključilo prisustvo virusa. U ovoj situaciji, novi sistem veštačke inteligencije mogao bi da se pokaže korisnim.

„Dok radiolozi igraju ključnu ulogu u medicinskoj dijagnozi, AI tehnologija im može pomoći u postavljanju tačnih i efikasnih dijagnoza“, rekao je profesor Gandomi.

Performanse Custom-CNN modela su procenjene putem sveobuhvatne komparativne analize, sa preciznošću kao kriterijumom učinka. Rezultati su pokazali da novi model nadmašuje druge dijagnostičke modele AI.

Brza i tačna dijagnoza COVID-19 može osigurati pacijentima da dobiju ispravan tretman, uključujući antivirusne lekove protiv COVID-19, koji najbolje deluju ako se uzimaju u roku od pet dana od pojave simptoma. To bi im takođe moglo pomoći da izoluju i zaštite druge od zaraze, smanjujući izbijanje pandemije.

Ovaj napredak predstavlja značajan korak u borbi protiv tekućih izazova koje predstavlja pandemija, potencijalno transformišući pejzaž dijagnoze i lečenja COVID-19.