Kragujevac: Odbornici POKS-a odbili ponudu SNS-a da pređu u njihove redove

Kragujevac: Odbornici POKS-a odbili ponudu SNS-a da pređu u njihove redove

Nakon lokalnih izbora u Kragujevcu lista Srpska napredna stranke – Srbija ne sme da stane nije osvojila dovoljan broj mandata da formira većinu, pa su krenuli pozivi odbornikim kandidatima sa opozicionih lista I ponude za prelazak u njihove redove. Predsednik gradskog odbora POKS-a je obavestio javnost I koalicione partnere da je jednu takvu ponudu odbio, a I iz Kragujevačke inicijative I SSP-a kažu da je opozicija ovoga puta jedinstvena I da njihovih 36 mandata nije na prodaju.

Milana Tanovića, predsednik gradskog odbora POKS-a u Kragujevcu je kako kaže pre nekoliko dana kontaktirao prijatelj blizak strukturama Srpske napredne stranke kako bi pokušao da od njega saznao postoje li I koji su to uslovi pod kojima bi on prešao u SNS. Tanović je, kako ističe, odbio bilo kakav razgovor na tu temu, obavestivši predsedništvo svoje stranke I koalicione partnere o tom razgovoru.

„Rekao mi je da ga je određena osoba iz sns-a pitala da me kontaktira I da mi postavlja pitanje koji su moji uslovi pod kojima bih ja prešao Srpsku naprednu stranku. Bez ikakvog razmišljanja ili nekog razgovora o eventualnoj ponudi ja sam taj predlog odbio iz razloga što nisam hteo da izdam članove pokreta obnove srbije, a isto tako ni opozicione birače koji su glasali za listu Ujednjeni protiv nasilja- nada za Kragujevac. Prosto pošto sam otac troje dece ne bih znao njima sutra kako da objasnim šta zanče reči čast, moral I poštenje ukoliko bih ja napravio takav čin“, ističe Tanović“.

Prethodnih dana su se predstavnici opozicije sastajali u dva navrata kako bi sagledali trenutnu situaciju nakon izbora I prema rečima inicijatora tih sastanaka Slađana Rakića iz Kragujevačke inicijative SNS je izbore u Kragujevcu de fakto izgubio jer im do magične brojke od 44 odbornika za prostu većinu treba još 6 mandata, dok opozicija ima 36 osvojenih odborničkih mesta I realno postoje uslovi da uz blok koji čine sps I grupa građana 300 Kragujevačana preuzmu vođenje grada.

“ Čekamo da odluči SPS I Grupa građana „300 Kragujevčana“, od njih zavisi ko će da vodi grad Kragujevac. Opozicija je spremna da funkciju gradonačelnika prepusti toj novoformiranoj koaliciji SPS – „300 Kragujevčana“ sada je na njima da donesu odluku I da vidimo da li će Kragujevac biti prvi grad u Srbiji u kome će da opozicija, tj. SNS da izgubi izbore koja je izgubila, ali da li će opozicija da preuzme grad I da vodi, kaže Rakić.

Dalibor Jekić iz koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – nada za Kragujevac ističe da sns nastavlja ono što je radila I u kampanji, pokušavajući da prevarnim radnjama dođe do većeg broja odbornika I tako zadrže vlast u gradu. Ističe da je zadovoljan razgovorima koji su vođeni unutar opozicije I da su jedinstveni u stavu da se drže dogovora datog pre izbora.

„Izuzetno sa zadovoljan stmosferom u samoj opoziciji I nema sumnje kako god da se bude završila ova stvar da će opozicija ostati jeinstvena, da li će biti opozicija vlast ili će ostati u opoziciji bićemo jedinstveni naše delovanje će se I te kako videti u Kragujevcu“, ističe Jekić

Gradska izborna komisija u Kragujevcu još uvek nije proglasila konačne rezultate izbora, a naši sagovornici pretpostavljaju da će se to dogoditi narednih dana nakon čega teče rok od 30 dana za formiranje gradskog parlamenta. Tako da bi kako naglašavaju grad Kragujevac novu vlast u najboljem slučaju mogao da dobije početkom februara, a do tada će na snazi biti ozbiljan postizborna matematika koja će kako kažu sigurno podrazumevati I situacije slične ovoj sa POKS-om.