„Džinovski“ crv predator koji je vladao drevnim okeanima otkriven na Grenlandu

„Džinovski“ crv predator koji je vladao drevnim okeanima otkriven na Grenlandu

Pre nego što je život na našoj planeti eksplodirao u raznolikosti, Zemlja je nekada bila „svet crva“, kojim su dominirala bića u obliku cevi koja se izvijaju.

Jedan od najranijih vladara ovog drevnog životinjskog carstva – džinovski crv mesožder – sada je pronađen u fosilnom obliku.

Pre više od 518 miliona godina, ovo stvorenje dugačko oko 30 centimetara bilo bi jedna od najvećih postojećih plivačkih životinja. Njegove relativno gigantske čeljusti, dugačke antene i talasasta peraja učinili bi ga strašnim neprijateljem.

Međunarodni tim naučnika, predvođen stručnjacima iz Korejskog instituta za polarna istraživanja (KPRI), zvanično je nazvao novu vrstu Timorebestia koprii – čiji prvi deo na latinskom znači „terorističke zveri”.

„Timorbestija je bila giganti svog vremena i bila bi blizu vrha lanca ishrane“, kaže naučnik zemlje Jakob Vinter sa Univerziteta u Bristolu.

„To ga čini ekvivalentnim po važnosti nekim od najboljih mesoždera u modernim okeanima, kao što su ajkule i foke u periodu Kambrija.“

Otkriće ove vrste zasniva se na 13 fosila pronađenih na severnom Grenlandu. U probavnom sistemu nekih fosila, istraživači su pronašli dokaze o hrani. Tačnije, zglavkari sa dve školjke, zvani Isoksis.

Danas su živi rođaci Timorbestije poznati kao crvi strele, i oni su sićušni u poređenju sa mnogim drugim životinjama koje plivaju u okeanu. Bez obzira na to, ovi crvi su i dalje važni grabežljivci u savremenoj mreži ishrane, birajući temeljni plen poput zooplanktona.

Fosili predaka crva strelice mogu se pratiti unazad čak 538 miliona godina. To je nekoliko miliona godina starije od poznatih fosila drevnih zglavkara, poput insekata, paukova ili rakova.

„I crvi strele, kao i primitivnija Timorebestia, bili su plivajući grabežljivci“, objašnjava Vinter.

„Stoga možemo pretpostaviti da su oni po svoj prilici bili grabežljivci koji su dominirali okeanima pre nego što su zglavkari poleteli. Možda su imali dinastiju od oko 10–15 miliona godina pre nego što su ih zamenile druge i uspešnije grupe.“

Ovo nisu bili jedini grabežljivci tog vremena koji su srušeni sa svojih ekoloških trona. Brza evoluciona diverzifikacija života tokom Kambrijske eksplozije dramatično je promenila mrežu hrane.

Neki naučnici sumnjaju da su dani ‘sveta crva’ postavili pozornicu za ovu kritičnu prekretnicu.

U članku iz 2016, na primer, stručnjaci su tvrdili da su evolucioni prodori koje su postigli drevni vodeni crvi, „uključujući nove strategije, ponašanja i fiziologije“, povećali raznolikost okeanskih ekosistema i „na kraju signalizirali zavesu“ prekambrijuma.

Timorebestia je, na primer, možda bila važan evolucioni korak u razvoju unutrašnjih čeljusti među predatorima. Drevni crvi strele, iako su bili blisko povezani sa Timorebestijom, hvatali su plen ne ustima, već spoljnim čekinjama.

„Tokom serije ekspedicija na veoma udaljeni Sirijus Passet u najudaljenijim krajevima Severnog Grenlanda… prikupili smo veliku raznolikost uzbudljivih novih organizama“, kaže vođa terenske ekspedicije Tae Ioon Park iz Korejskog instituta za polarna istraživanja.

„Imamo još mnogo uzbudljivih nalaza koje ćemo podeliti u narednim godinama koji će pomoći da se pokaže kako su izgledali i evoluirali najraniji životinjski ekosistemi.“