Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel odlazi sa funkcije ranije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel odlazi sa funkcije ranije

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, doneo je neočekivanu odluku da napusti funkciju ranije nego što je planirano, u julu, kako bi se kandidovao za izbore za Evropski parlament. Ova odluka izaziva poremećaj u kalendaru, postavlja pitanja o nasledniku na njegovoj funkciji i pojačava spekulacije o namerama predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, da se kandiduje za novi mandat.

Mišel, koji je bio predsednik Evropskog saveta poslednje četiri godine, trebalo je da završi svoj mandat u novembru, ali je sada odlučio da se pripremi za izbore za Evropski parlament, planirane za jun. On namerava da obavlja funkciju predsednika Evropskog saveta do jula, kada će položiti zakletvu kao poslanik Evropskog parlamenta.

Ova neočekivana odluka izazvala je pitanja o nasledniku na funkciji predsednika Evropskog saveta i postavila izazove u vezi sa političkom ravnotežom u Evropskim institucijama. Kritike su usmerene ka Mišelu zbog preranog napuštanja funkcije, a nagađanja o potencijalnom nasledniku i dalje su otvorena.