Nemačka zadržala poziciju najvećeg izvoznika piva u Rusiju

Nemačka zadržala poziciju najvećeg izvoznika piva u Rusiju

Nemačka je i dalje najveći izvoznik piva u Rusiju, zadržavajući tu poziciju tokom poslednje dve godine, prema podacima međunarodne trgovine za period 2022-2023. Nemački izvoz piva u Rusiju u 2023. godini porastao je za 32%, dosegnuvši 96 miliona dolara, uprkos sankcijama Zapada usled sukoba u Ukrajini.

Litvanija i Letonija zabeležile su značajan rast u izvozu piva u Rusiju. Litvanija je skoro udvostručila prodaju na 36,5 miliona dolara, dok je Letonija ostvarila četvorostruki porast na 34,4 miliona dolara. Ove zemlje su time potisnule Belgiju i Češku s prvih pozicija na rang listi najvećih dobavljača piva u Rusiju.

Belgijski i češki izvoz piva u Rusiju i pored skromnog rasta, iznosio je 26,6 miliona dolara odnosno 26,4 miliona dolara. Poljska i Finska su takođe beležile povećanje izvoza, dok je Letonija postala najveći snabdevač penušavim vinom u Rusiji tokom prvih devet meseci 2023.

Ovi podaci ukazuju na dinamična kretanja u trgovini alkoholnim pićima između Evrope i Rusije, s promenama u liderstvu i značajnim rastom izvoza nekih zemalja, posebno iz baltičkih regiona.