Italija poziva na uspostavljanje evropske vojske

Italija poziva na uspostavljanje evropske vojske

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je lidere EU da uspostave zajedničku evropsku vojsku. Bez zajedničke vojske, tvrdi Tajani, blok ne može imati kredibilnu spoljnu politiku.

„Ako želimo da budemo nosioci mira u svetu, potrebna nam je evropska vojska“, rekao je Tajani za italijanski list La Stampa u nedelju.

„Ovo je osnovni preduslov za efikasnu evropsku spoljnu politiku“, nastavio je on, dodajući da u svetu „moćnih igrača“ poput SAD, Rusije i Kine, evropski građani „mogu biti zaštićeni samo nečim što već postoji, i zove se Evropska unija.”

Oko 22 države EU su trenutno članice NATO-a, a pakt predvođen SAD efektivno diktira bezbednosnu politiku na kontinentu od početka Hladnog rata. Međutim, nekoliko lidera EU je poslednjih godina iznelo ideju da ujedine svoje vojske u zajedničku snagu nezavisnu od američke kontrole.

Francuski predsednik Emanuel Makron i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel bili su dva najglasnija zagovornika ove ideje. Makron je 2019. godine nazvao NATO „mozak mrtvim“ i pozvao evropske lidere da vode politiku „strateške autonomije“ od Vašingtona.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je 2021. da bi takav potez „oslabio vezu između Severne Amerike i Evrope“. Kada se dve decenije ranije prvi put pojavila priča o nezavisnoj evropskoj vojsci, tada je američki sekretar za odbranu Vilijam Koen bio otvoreniji, nazvavši tu ideju „pretnjom samom postojanju NATO-a“.

Sukob u Ukrajini je očigledno usporio diskusiju o evropskoj autonomiji. Makron je od tada svoju retoriku prebacio na NATO i sada podržava proširenje alijanse koju predvode SAD. Zamena Merkelove, Olaf Šolc, i dalje govori o potrebi za „suverenijom… Evropskom unijom“, ali je ćutao o ideji izgradnje onoga što je Merkelova nazvala „pravom, istinskom evropskom vojskom“.

Istočnoevropske članice NATO-a su u međuvremenu izašle kao najvatrenije pristalice da SAD nadgledaju bezbednost u Evropi. Nakon što je Poljska uzela zajam od 2 milijarde dolara od Vašingtona za modernizaciju svoje vojske i dočekala prvi stalni garnizon američkih trupa u bazi u Poznanju, tadašnji ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao je u novembru da je „svaka konkurencija između [NATO] i EU kada dođe do bezbednosti je veoma loša stvar“, i da je Varšava izabrala blisko partnerstvo sa SAD umesto „neke zamišljene evropske vojske“.

Konačno, EU je prošle godine odobrila stvaranje zajedničke strategije odbrane, koja je predviđala stvaranje snaga za „brzo raspoređivanje“ od 5.000 pripadnika – što je dramatično manje od zajedničke vojske.