Astronomi otkrivaju talasanje na najstarijoj poznatoj spiralnoj galaksiji

Astronomi otkrivaju talasanje na najstarijoj poznatoj spiralnoj galaksiji

Astronomi su posmatrali izuzetno retko i uzbudljivo astronomsko otkriće, zabeleživši talasanje nalik jezeru koje se širi preko gasovitog diska najstarije poznate spiralne galaksije. Galaksija pod imenom BRI 1335-0417 stara je više od 12 milijardi godina, a ovo otkriće pruža dragoceni uvid u formiranje i evoluciju galaksija u ranim danima Univerzuma.

Ove fascinantne pojave su zabeležene pomoću ALMA-e (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), moćnog radioteleskopskog niza smeštenog na visoravni Atakame u Čileu. Talasi na disku BRI 1335-0417, otkriveni ovom prilikom, ukazuju na obrasce rasta galaksije, pružajući naučnicima jedinstvenu priliku za proučavanje brzog formiranja zvezda u ovom udaljenom delu svemira.

Galaksija BRI 1335-0417 privlači pažnju naučnika zbog svoje izuzetno brze stope formiranja zvezda. Prema nekim merenjima, ova drevna spiralna lepotica formira zvezde stotine puta brže od naše Mlečne staze. Ovaj proces efikasnije pretvaranje gasa u zvezde zauzima središnje mesto u proučavanju astronomskih fenomena.

Dr. Takafumi Tsukui, postdoktorski saradnik na Istraživačkoj školi za astronomiju i astrofiziku (RSAA) na Australijskom nacionalnom univerzitetu, predvodi istraživanje pod nazivom „Otkrivanje talasa savijanja diska u galaksiji sa prečkama na crvenom pomaku 4.4“, objavljeno u časopisu „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.

Osim talasanja, ALMA je otkrila i prisustvo centralne prečke u galaksiji. Šipke u spiralnim galaksijama igraju ključnu ulogu u podsticanju formiranja zvezda, preusmeravajući gas iz krakova prema centralnom regionu. Ova otkrića dodatno proširuju razumevanje aktivnosti u jezgru galaksije.

Jedno od pitanja koja intrigiraju astronome je šta uzrokuje talasanje na disku BRI 1335-0417 i kako ti talasi utiču na proces formiranja zvezda. Preliminarna zapažanja sugerišu da spoljni uticaji, poput interakcija s drugim galaksijama ili priliva gasa, mogu biti odgovorni za ove talase.

Ovo otkriće pruža dragocen doprinos našem shvatanju rane evolucije galaksija i otvara nova pitanja o spoljnim faktorima koji oblikuju ove astronomske entitete. Nastavak proučavanja talasa na BRI 1335-0417 obećava dodatne uvide u formiranje i razvoj galaksija u ranom Univerzumu. Astronomi su uvereni da će ovakvi događaji pomoći u rasvetljavanju misterija svemira i pružiti ključne informacije o procesima koji su oblikovali naš kosmički pejzaž.