Zimsko nevreme pogađa obe obale SAD-a: Sneg, led i prekidi struje

Zimsko nevreme pogađa obe obale SAD-a: Sneg, led i prekidi struje

Subotnje zimsko nevreme zahvatilo je obe američke obale, sa snažnim padavinama koje su pretežno pogodile severoistok zemlje. Nove Engleske se pripremaju za intenzivnije padavine tokom vikenda, dok je oluja u Sijera Nevadi izazvala značajne prekide u saobraćaju i isključenje struje za desetine hiljada domova u Renu, Nevadi.

Upozorenja na zimsku oluju i satovi su bili na snazi širom severoistoka, a zaleđeni putevi su izazvali opasnosti za vožnju, čak i na jugu, sve do Severne Karoline.

Nacionalna meteorološka služba opisala je ovu oluju kao „veliku zimsku oluju“ koja će trajati do nedelje uveče, sa očekivanim snegom do 30 centimetara u delovima Nove Engleske i područjima kiše i ledene kiše u centralnim Apalacima.

Guvernerka Njujorka, Keti Hočul, izrazila je očekivanje da će veliki deo države prekriti sneg visine 20 centimetara ili više, ali je izbegao veće naseljene oblasti na jugu države. Gradonačelnica Bostona, Mišel Vu, izjavila je da grad preduzima mere predostrožnosti, očekujući manje smetnje.

Na zapadu SAD, posebno u Sijera Nevadi, vremenska oluja je dovela do problema u saobraćaju i prekidu struje. Udari vetra premašivali su brzinu od 160 km/h, a padavine su bile obimne, sa planiranim snežnim padavinama od 51 centimetra.

Naredbe o zimskoj oluji važile su do subote uveče u Sijera Nevadi, a Kalifornijska patrola na autoputu zabeležila je zaokrete i sudare, što je dovelo do privremenog zatvaranja autoputa I-80.

Prognozira se da će se oluja premeštati ka jugozapadu i južnim Stenovitim planinama. Duž istočne obale, predviđene su velike snežne padavine, posebno u Pensilvaniji, delovima doline Hadson i delovima Nove Engleske.

Očekuje se da će drugo nevreme pogoditi područje od utorka do srede, donoseći kišu, poplave, jake vetrove i priobalne poplave. U Philadelphiji, Njujorku i Baltimoru već je oboren rekord u broju dana bez značajnih snežnih padavina. Guverner Konektikata, Ned Lamont, izjavio je da je prošlo gotovo dve godine od poslednje značajne oluje u državi.