Lokalne vlasti: Ukrajina granatirala bolnicu u Donjecku na Badnje veče

Lokalne vlasti: Ukrajina granatirala bolnicu u Donjecku na Badnje veče

Ukrajinske snage izvele su u subotu višestruke napade na civilne ciljeve u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), pri čemu je jedan od napada oštetio bolnicu u Donjecku, navode lokalne vlasti.

Najmanje tri osobe su povređene nakon što je granata pogodila Centralnu kliničku bolnicu broj 6 u Lenjinskom okrugu u Donjecku, saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju. Sve žrtve su pacijenti u ustanovi. U napadu je oštećeno i nekoliko kuća u drugim delovima Donjecka, a neki svedoci su nazvali „božićnim čudom“ da niko nije teže povređen.

Fotografije i video snimci sa lica mesta prikazuju posledice eksplozije, sa razbijenim više prozora i razbijenim roletnama po bolničkim odeljenjima.

Donjeck je često izložen raketnim napadima zbog blizine linije fronta. Četiri osobe su poginule nakon što su kijevske snage granatirale grad nešto posle ponoći 1. januara u prvom smrtonosnom napadu 2024. godine.

Kako se Rusija pripremala za proslavu Božića 7. januara, Ruska pravoslavna crkva odlučila je da otkaže svoje tradicionalne noćne službe u glavnom gradu Belgorodske oblasti i svim naseljima koja se nalaze u zoni širine 20 kilometara uz granicu Rusije sa Ukrajinom.

Grad Belgorod, koji se nalazi samo oko 40 kilometara od granice, Belgorod je bio meta ukrajinskih raketnih napada i granatiranja od 30. decembra. Za to vreme, masovni napad je odneo živote 24 osobe, a više od 100 je povređeno. Prema ruskoj vojsci, kijevske snage su u napadu koristile zabranjenu kasetnu municiju.