Naučnici identifikuju vitalnu stvar koja će pomoći vašem psu da dobro stari

Naučnici identifikuju vitalnu stvar koja će pomoći vašem psu da dobro stari

Pustiti pse kućne ljubimce da „trče sa čoporom“ može biti ključno za održavanje dobrog zdravlja tokom njihovog životnog veka – otkriva ogromna nova studija – sa prednostima pet puta uočljivijim od onih iz drugih ispitivanih aspekata života pasa.

Studija je najveća te vrste do sada; tim iz više američkih institucija koristio je podatke o 21.410 pasa različitih rasa i mešavina da bi napravio sliku o tome šta je dobro, a šta ne za ove kučiće.

Nakon kontrole faktora kao što su starost i težina, istraživači su otkrili da je društveno druženje sa psima, kao i sa ljudima, povezano sa najvećim povećanjem zdravlja životinja.

„Ovo pokazuje da, kao i kod mnogih društvenih životinja – uključujući ljude – imati više društvenih pratilaca može biti zaista važno za zdravlje psa“, kaže biolog Bri Mekoj sa Državnog univerziteta u Arizoni.

Poređenja radi, ono što istraživači opisuju kao „finansijske i kućne nevolje“ (uključujući nivoe prihoda) bilo je povezano sa lošijim zdravljem i lošijom pokretljivošću pasa, iako značaj nije bio ni približno tako velik kao kod druženja.

Tim je takođe otkrio da je više dece u kući povezano sa negativnim zdravstvenim uticajem na pse kućne ljubimce, možda zato što više vremena provedenog u brizi o deci znači manje vremena sa životinjama.

Pored toga, psi u domaćinstvima sa većim prihodima su imali veću verovatnoću da imaju više bolesti. Ovo bi moglo izgledati iznenađujuće, ali istraživači kažu da je to verovatno zato što što više novca ima, to je bolji pristup medicinskoj nezi, što omogućava dijagnostikovanje stanja.

Vredi imati na umu da se ova analiza oslanjala na izveštaje vlasnika pasa, tako da se mogu očekivati neke netačnosti i pristrasnosti. Podaci su samo dovoljno rigorozni da pokažu vezu između dva faktora – a ne da jedan faktor (poput društvenog druženja) direktno utiče na drugi (kao što je zdravlje).

Međutim, ovde ima dovoljno da ukaže na važnost stabilnog doma i društvenog načina života za dobrobit pasa kućnih ljubimaca.

Količina nege i pažnje koju posvećujemo našim psima kućnim ljubimcima, plus njihov relativno kratak životni vek, čini ih posebno zanimljivim za istraživače koji posmatraju kako društvo i životna sredina utiču na zdravlje i opstanak kako životinje stare.

Anketa na kojoj se zasniva istraživanje obuhvatila je sve vrste faktora, uključujući ishranu i aktivnost, ali je druženje bilo jasan pobednik za jačanje zdravlja. Zatim, tim želi da otkrije koji bi mehanizmi mogli da podupiru tu vezu na biološkom nivou.

„U budućim istraživanjima, pogledaćemo elektronske veterinarske medicinske kartone, molekularne i imunološke mere i fizičke testove kod kuće da bismo generisali tačnije mere zdravlja i slabosti kod psa pratioca“, kaže psiholog Noa Snajder-Makler sa Državnog univerziteta u Arizoni.