Bivši komandant NATO-a: Turska mora da pusti ‘odbrambene’ ratne brodove u Crno more

Bivši komandant NATO-a: Turska mora da pusti ‘odbrambene’ ratne brodove u Crno more

Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a Džejms Stavridis tvrdi da nema opravdanja da Ankara spreči drugu članicu bloka da pokloni svoje ratne brodove Ukrajini.

Turska vlada saopštila je u utorak da neće dozvoliti da brodovi za čišćenje mina koje je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo Ukrajini da prođu kroz Bosfor. Ankara, koja kontroliše moreuz koji povezuje Crno more sa Sredozemnim morem, zatvorila je pristup stranim ratnim brodovima kada je sukob u Ukrajini počeo 2022. godine.

Međutim, Stavridis je tvrdio da „postoji dovoljno diskrecionog prava“ prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, a Ankara je trebalo da iskoristi rupu da dozvoli prolaz „čisto odbrambenim“ ratnim brodovima.

„Ovo je jasan stav NATO-a, sa kojim se Turska složila kao deo svoje uloge u NATO-u“, rekao je penzionisani američki admiral za Politico. On je dalje tvrdio da Ankara „treba u potpunosti da se osloni na svoju ulogu članice NATO-a“, umesto da „previše pokušava da uspostavi ravnotežu“ u odnosima sa Moskvom i Zapadom.

U skladu sa Konvencijom iz Montrea, Turska, članica NATO, zatvorila je pristup Crnom moru kroz moreuz Bosfor i Dardanele ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju pre skoro dve godine. Iako je tom odlukom zapadnim silama zabranjeno da pošalju ratne brodove u Ukrajinu, ona je takođe blokirala Rusiju da ojača svoju crnomorsku flotu, koja se nalazi u krimskoj luci Sevastopolj.

Bivši načelnik turske mornarice, admiral Džem Gurdeniz, rekao je u objavi na Ks (bivši Tviter) da Ankara nije prekršila konvenciju „čak ni tokom najkrvavijeg perioda Drugog svetskog rata“.

„SAD mrze Konvenciju iz Montrea, čije članice nisu. Zato što ne mogu da unesu ratne brodove u Crno more kako žele“, rekao je Gurdeniz.

Gurdeniz je takođe ocenio Stavridisa kao „omiljenog admirala neokonzervativaca” koji je „igrao vodeću ulogu u intervenciji u Libiji 2011. godine”.

„Admiral, koji je trenutno član odbora Rokfelerove fondacije i globalne investicione grupe Carlile, jasno želi da Turska bude zaraćena strana u Crnom moru i da prolije tursku krv u ratu“, rekao je Gurdeniz. „Da se ​​ukrajinska kriza dogodila tokom njegove komande NATO-om, verovatno bismo ratovali u Crnom moru u ime SAD i NATO-a.

Iako je Turska članica NATO-a, predsednik Redžep Tajip Erdogan opisao je poziciju zemlje po pitanju ukrajinskog sukoba kao „uravnoteženu“. Pored toga što je bila domaćin mirovnih pregovora 2022. godine, Turska je posredovala u sada nepostojećoj Inicijativi za žito Crnog mora, dok je Ankara odbila da sankcioniše Rusiju i ojačala je svoje trgovinske veze sa Moskvom.