Demonstranti koji pozivaju na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa blokiraju saobraćaj u Sijetlu

Demonstranti koji pozivaju na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa blokiraju saobraćaj u Sijetlu

Demonstranti koji su pozivali na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa blokirali su u subotu saobraćaj na severu na Interstate 5 u Sijetlu.

Dodatni demonstranti na obližnjem nadvožnjaku navijali su u znak podrške blokadi, koja je počela oko 13.15, preneo je Sijetl tajms. Državno odeljenje za saobraćaj na Ks rekao je da je saobraćaj u jednom trenutku bio podržan više od 9,7 kilometara, a agencija je zamolila vozače da koriste alternativne rute.

Demonstranti su uzvikivali „slobodna, slobodna Palestina“ i „hej, hej, ho ho, okupacija mora da ode“.

Hamasov napad 7. oktobra iz Pojasa Gaze na južni Izrael ubio je oko 1.200 ljudi, a oko 250 drugih je uzeto kao taoce. Bio je to najgori takav napad u istoriji Izraela.

Od tada Ministarstvo zdravlja u Gazi koju vodi Hamas saopštilo je da je u subotu ukupno 22.722 Palestinca ubijeno u napadu Izraela koji je potom usledio. Tačka ne pravi razliku između boraca i civila.

Izrael je Hamas smatrao odgovornim za civilne žrtve, rekavši da se ta grupa ugrađuje u civilnu infrastrukturu Gaze. Ipak, međunarodne kritike ponašanja Izraela su porasle zbog sve većeg broja poginulih civila.