Težak proces i „proizvoljne” izraelske inspekcije usporavaju isporuku pomoći u Gazi, kažu američki senatori

Težak proces i „proizvoljne” izraelske inspekcije usporavaju isporuku pomoći u Gazi, kažu američki senatori

Na egipatskom graničnom prelazu Rafa, redovi stotina kamiona koji prevoze pomoć nedeljama čekaju da uđu u Gazu, a skladište je puno robe koju su izraelski inspektori odbili, od opreme za ispitivanje vode do medicinskih kompleta za isporuku beba, dve Američki senatori rekli su u subotu nakon posete granici.

Senzor Kris Van Holen i Džef Merkli ukazali su na glomazan proces koji usporava pružanje pomoći palestinskom stanovništvu na opkoljenoj teritoriji — uglavnom zbog izraelskih inspekcija tereta pomoći, uz naizgled proizvoljno odbijanje vitalne humanitarne opreme. Sistem koji osigurava da izraelske snage ne pogode isporuke pomoći unutar Gaze je „potpuno pokvaren“, rekli su oni.

„Ono što me juče iznenadilo jesu kilometri rezervnih kamiona. Nismo mogli da prebrojimo, ali bilo ih je na stotine“, rekao je Merkli na brifingu sa Van Holenom grupi novinara u Kairu.

SAD su nedeljama pritiskale Izrael da pusti veće količine hrane, vode, goriva, lekova i drugih zaliha u Gazu, a Savet bezbednosti UN je 22. decembra usvojio rezoluciju kojom se poziva na hitno povećanje isporuka. Pre tri nedelje, Izrael je otvorio svoj prelaz Kerem Šalom u Gazi, dodajući drugu ulaznu tačku za pomoć posle Rafe.

Ipak, stopa ulaska kamiona nije značajno porasla. Ove nedelje, u proseku je oko 120 kamiona dnevno ulazilo kroz Rafah i Kerem Šalom, prema podacima UN, daleko ispod 500 kamiona robe koji je ulazio dnevno pre rata i daleko ispod onoga što grupe za pomoć kažu da je potrebno.

Osim dotoka pomoći preko prelaza, Izrael je zabranio ulazak zaliha otkako je počeo napad na Gazu pre tri meseca, sa ciljem da uništi Hamas nakon njegovog napada na Izrael 7. oktobra.

Rezultat je bila humanitarna katastrofa za 2,3 miliona Palestinaca na toj teritoriji.

Gotovo celokupno stanovništvo zavisi od kamiona koji prelaze granicu za svoj opstanak. Jedan od četiri Palestinca u Gazi gladuje, a ostali se suočavaju sa kriznim nivoom gladi, prema UN-u. Više od 85 odsto stanovnika Gaze je proterano iz svojih domova izraelskim bombardovanjem i kopnenim ofanzivama. Većina njih živi u skloništima UN-a prepunim mnogo puta preko svojih kapaciteta, u šatorskim kampovima koji su se pojavili ili na ulicama. Nekoliko funkcionalnih bolnica preplavljeno je ranjenima i pacijentima usred izbijanja bolesti, pošto su sanitarni sistemi urušeni.

Van Holen i Merkli su rekli da je neophodan pojednostavljen proces za dobijanje pomoći u Gazi. Tokom trodnevne posete Egiptu, sastali su se sa egipatskim zvaničnicima, agencijama UN za pomoć i nevladinim humanitarnim grupama koje rade u Gazi. U Rafi su u petak takođe razgovarali sa lekarima koji su izašli iz Gaze i vozačem kamiona koji je čekao da uđe.

Kamioni koji prevoze pomoćne terete mogu da čekaju nedeljama na granici da bi bili na redu za obradu, rekli su im zvaničnici pomoći. Ulaze na egipatsku stranu granice, voze se ničijom zemljom do izraelskog objekta u Necarimu radi inspekcije od strane vojske, a zatim se vraćaju u Rafah da pređu u Gazu – ili odlaze u Kerem Šalom na inspekciju i ulazak tamo.

Kerem Šalom radi osam sati dnevno, a i on i Netazarim zatvaraju deo petka i celu subotu. „Ovo, u humanitarnoj krizi 24 sata dnevno“, rekao je Van Holen.

Izrael kaže da su inspekcije neophodne kako bi se sprečilo da predmeti vojne upotrebe stignu do Hamasa.

Tokom procesa, teret se istovaruje i pretovaruje nekoliko puta. Ako inspektori odbiju jednu stvar u kamionu, on se mora vratiti sa celim teretom da bi se ponovo upakovao, čime će se iznova početi višenedeljni proces, rekao je Van Holen, demokrata iz Merilenda.

Razlozi za odbijanje su često „veoma nejasni i prenose se neformalno. Ponekad su bili veoma nerazumni“, rekao je Merkli, demokrata iz Oregona.

Dvojica senatora su rekli da su videli skladište u Rafi ispunjeno materijalom koji je odbijen u inspekciji. Uključuje boce sa kiseonikom, generatore na gas, šatore i medicinske komplete koji se koriste pri porođaju beba.

Humanitarni radnici rekli su senatorima da su šatori odbijeni jer su imali metalne stubove, a medicinske komplete jer su uključivali skalpele. Čini se da je većina opreme na solarni pogon zabranjena – iako je od vitalnog značaja u Gazi, gde je centralna struja kolabirala, a goriva za generatore nedostaje.

„Skladište je svedočanstvo arbitrarnosti“ procesa, rekao je Van Holen.

Postoji proces za prethodno odobrenje tereta, ali to može potrajati nedeljama, rekli su, pa čak i stavke koje su prethodno dobile odobrenje ponekad se odbijaju tokom pregleda. Nakon pregleda, kamioni se smatraju „dezinficiranim“ i njihovim vozačima nije dozvoljeno da komuniciraju ni sa kim; senatori su rekli da im je rečeno da je jedan vozač kamiona vraćen nakon što mu je neko doneo šoljicu kafe, kršeći pravilo.

Taj proces je „potpuno nekompatibilan“ sa humanitarnom krizom ovog stepena, rekla je Merkli. „Mora postojati pojednostavljen proces“ koji uvažava zabrinutost Izraela zbog potencijalne vojne upotrebe robe, ali se takođe bavi razmerom situacije, rekao je on.

Senatori, koji obojica sede u komitetu Senata za spoljne poslove, rekli su da sastavljaju preporuke za promene.

Obraćajući se novinarima u Jerusalimu ove nedelje, pukovnik Elad Goren, visoki zvaničnik u izraelskom vojnom telu koje nadgleda palestinske civilne poslove poznato kao COGAT, priznao je da bi izraelske bezbednosne provere mogle da ometaju brzu isporuku pomoći, ali je za uska grla u velikoj meri okrivio međunarodne agencije i Ujedinjene nacije.

Upitan o tome da određeni oblici medicinske opreme nisu dozvoljeni, on je rekao: „Želim da bude jasno da ne odbijamo ništa što se nalazi ispod četiri naslova… Hrana, voda, medicinski materijal i skloništa.

Goren je rekao da bi UN trebalo da poveća ljudstvo i radno vreme i da rasporedi više kamiona za isporuku pomoći. On je držao da je humanitarna situacija u Gazi pod kontrolom i da ima dovoljno hrane. Zvaničnici COGAT-a nisu odgovorili na zahteve Asošiejted presa za komentar o brifingu senatora.

Van Holen i Merkli su rekli da su UN i drugi humanitarni radnici opisali velike probleme u distribuciji pomoći. Oni moraju da racionišu malu količinu goriva koju Izrael dozvoljava da uđe u Gazu između bolnica, pekara i kamiona pomoći. Česti kolapsi komunikacionog sistema — ili jednostavna nemogućnost punjenja baterija telefona — onemogućavaju kontakt i koordinaciju sa timovima pomoći.

Organizovanje bezbednog prolaza za isporuku pomoći je ogroman izazov, rekli su. „Ništa u vezi sa dekonflikcijom ne funkcioniše“, rekao je Merkli. Grupe za pomoć obaveštavaju izraelsku vojsku o svom kretanju, ali čak i kada dobiju uveravanja da je neko područje bezbedno, ponekad biva pogođeno.

„Nijedno mesto zaista ne postaje dekonfliktno“, rekao je Merkli. „Nije bezbedno da se kreću.“