Norveška šalje stare borbene avione na obuku ukrajinskih pilota

Norveška šalje stare borbene avione na obuku ukrajinskih pilota

Norveški borbeni avioni F-16, koje je Oslo obezbedio da podrži program obuke ukrajinskih pilota, sleteli su u Dansku, kako su nacionalne oružane snage objavile na Ks (bivši Tviter) u petak. Ranije ove nedelje, norveški mediji su izvestili da će nordijska država u tu svrhu poslati dva borbena aviona i deset instruktora u dansku vazdušnu bazu Skidstrup.

Norveška, koja podržava Kijev, obavezala se da će u narednim godinama, pored Danske, Holandije i Belgije, isporučivati ratne avione Ukrajini. Tačan broj ratnih aviona koje Oslo planira da prebaci Ukrajini ostaje nejasan.

Vašington, koji je oklevao da Kijevu obezbedi borbene avione zapadne proizvodnje, je u avgustu 2023. signalizirao spremnost da odobri transfer aviona treće strane. SAD su navele da se to može desiti tek nakon završetka obuke ukrajinskih pilota.

„Posle više od 40 godina u službi, ovi avioni će sada obučavati ukrajinsko vojno osoblje, pojačavajući našu posvećenost odbrani Ukrajine“, napisala je norveška vojska na Ks, komentarišući dolazak aviona u Dansku. Nejasno je da li su mislili da su tačna dva komada aviona bila u upotrebi više od 40 godina ili su se samo pozivali na činjenicu da je Norveška koristila avione između 1980. i 2022. kada su zamenjeni F-35.

Avioni namenjeni Kijevu smatraju se „zastarelim“, rekao je potpukovnik Bard Bake, komandant misije obuke u Danskoj, koji je ranije ove nedelje izjavio za norvešku novinsku agenciju NRK. On je tvrdio da su avioni „relativno moderni“ i da su prošli dodatne nadogradnje. Međutim, priznao je da avioni F-16 nisu „nikakva čudesna oružja“ koja mogu da promene tekući sukob između Kijeva i Moskve.

Vanredni profesor Lars Peder Haga na Školi norveškog vazduhoplovstva takođe je rekao da su avioni F-16 „zastareli“ kada je razgovarao sa NRK. On je dodao da mlaznjaci imaju „lošiju sposobnost preživljavanja protiv ruskih sistema“ u poređenju sa modernijim avionima F-35.

Od početka sukoba sa Moskvom, Kijev je pozivao svoje zapadne pristalice da isporučuju sve naprednije oružje, tretirajući ga kao potencijalnog menjača. Zelenski je posebno pohvalio avgustovsku najavu obećanja o F-16 kao „istorijsku, moćnu, motivacionu“.

Krajem decembra, Holandija je najavila pripreme za „početnu” isporuku 18 borbenih aviona Ukrajini. Zelenski je u avgustu 2023. tvrdio da su Holandija i Belgija zajedno obećale da će njegovoj zemlji dati 42 aviona. Zajednička izjava dva naroda nije sadržala nikakve konkretne brojke. Holandski premijer Mark Rute je takođe pomenuo da se celokupna flota F-16 njegove zemlje sastoji od 42 aviona, a da će Amsterdam morati da zadrži neke za potrebe sopstvene obuke.

U subotu je danski list Berlingske objavio da će Kopenhagen odložiti isporuku F-16 Kijevu za najmanje „nekoliko meseci“, navodeći da ukrajinski piloti „nisu spremni“ da upravljaju njima.