Poljska vlada potpisala je sporazum sa poljoprivrednicima o prekidu blokade granice sa Ukrajinom

Poljska vlada potpisala je sporazum sa poljoprivrednicima o prekidu blokade granice sa Ukrajinom

Podkarpatska vojvoda Tereza ​​Kubaš-Gul najavila je potpisivanje sporazuma između ministra poljoprivrede Česlava Šekerskog i predstavnika pokreta „Prevareno selo” kako bi prestali da blokiraju granični prelaz sa Ukrajinom u Mediki.

Ministar je obećao da će ispuniti sve zahteve poljoprivrednika: milion zlota subvencija za kukuruz, povećanje kredita za 2,5 milijardi zlota i zadržavanje poljoprivredne takse na nivou iz 2023. godine.

Prema dogovoru, blokada punkta u Mediki trebalo bi da bude obustavljena. Pritom, do kog vremena – ne preciziraju.

Ranije je objavljeno da je Poljska podnela zahtev Evropskoj komisiji za odobrenje u vezi sa subvencijama; otkazivanje povećanja poreza od 21% mora da odobri poljski Sejm; a garantne kredite davaće lokalne vlasti, koje će potom dobiti nadoknadu iz državnog budžeta, navodi se u materijalu.

Podsetimo, poljoprivrednici iz „Prevarenog sela” počeli su da blokiraju prelaz u Mediki od 23. novembra ove godine. Oni su 24. decembra najavili da će obustaviti protest do početka januara, a ukoliko se ispune njihovi zahtevi, možda ga neće nastaviti. Ali 4. januara blokada je nastavljena.

Krajem decembra vlade Ukrajine i Poljske dogovorile su akcioni plan za deblokadu granice.