Srpsko narodno vijeće dodelilo godišnje nagrade

Srpsko narodno vijeće dodelilo godišnje nagrade

Srpsko narodno vijeće (SNV) na božićnom prijemu uručilo je tradicionalne godišnje nagrade. Predsednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je okupljenima niko ne može iskusiti sebe bez iskustva drugog, te da tako niko ne može u potpunosti iskusiti veličinu vlastitog stradanja, a da ne iskusi, ne oseti stradanje drugog.

Nagrade su uručili predsednik Saveta SNV-a Dejan Jović i saborska zastupnica i zamenica predsednika SNV-a Dragana Jeckov.

Tokom božićnog prijema okupljenima su se obratili: predsednik SNV-a Milorad Pupovac, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Republike Srbije Jasna Vojnić, dogradonačelnik Grada Zagreba Luka Korlaet, specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom Veran Matić i hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Treba reći da kao što nitko ne može iskusiti sebe bez iskustva drugog tako nitko ne može u potpunosti iskusiti veličinu vlastitog stradanja a da ne iskusi, ne osjeti stradanje drugoga“, poručio je Pupovac.

„Danas također treba reći da je očuvanje mira nespojivo s toleriranjem ili poticanjem ekstremizacije međuetničkih, međuvjerskih, društvenih i političkih odnosa. Mi narodi s prostora bivše Jugoslavije smo izašli iz 20. stoljeća, a kojeg je učeniji od nas imenovao ‘dobom ekstrema’, s ekstremizacijom svojih politika i svojih egzistencija. Premda je učinjeno mnogo da ih se oslobodimo, one su i dalje tu, u starom ili novom ruhu“, dodao je Pupovac.

Poručio je da upravo zbog toga „mi na prostoru Hrvatske i drugi na prostoru bivše Jugoslavije imamo posebnu obavezu da zaštićujemo mir od ekstremizacije naših javnih i političkih života, da međusobnim javno-političkim raspravama ne potičemo ekstremnost niti da dopuštamo da ona u našim politikama sjećanja vodi glavnu riječ“.

Pred lomljene božićne pogače, govorio je i Boris Milošević, saborski zastupnik i zamenik predsednika SNV-a, nakon čega je usledio blagoslov vladike Jovana Ćulibrka, slavonsko-pakračkog episkopa SPC-a i vladike Kirila Bojovića, episkopa SPC-a, administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Nagradu „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko srpskih odnosa Srpsko narodno vijeće dodelilo je Antoniji Petričušić i Goranu Bukovcu.

Nagrada „Diana Obekser Budisavljević“ posvećena je principima solidarnosti, pravednosti i humanosti. Ove godine dodeljena je prof. dr. Milovanu Kubatu, dok je nagrada „Diana Budisavljević“ za pravednost i humanost pripala Marici Šeatović, predsednici udruženja „Porodica protiv zaborava“.

Nagradu „Dr. Gojko Nikoliš“ za antifašizam SNV je dodelio Neli Pamuković i Lazi Đokiću.

Srpsko narodno vijeće je nagradu „Nikola Tesla“ dodelilo Predragu Ličini.