Novi napad izraelskih vazduhoplovnih snaga na Gazu

Novi napad izraelskih vazduhoplovnih snaga na Gazu

Izraelske vazduhoplovne snage izvele su danas nove napade na opkoljeni i razoreni Pojas Gaze, gde je desetine Palestinaca ubijeno u protekla 24 sata, a UN su tu palestinsku teritoriju označile „nenaseljivim mestom smrti“.

Rat Izraela i palestinske islamske organizacije Hamas koji sutra ulazi u četvrti mesec je izazvao strah da će se proširiti zbog pojačanja nasilja na izraelsko-libanskoj granici, u Iraku, Siriji i Crvenom moru.

Danas je libanski Hezbolah ispalio desetine raketa na vojnu bazu u Meronu na severu Izraela u napadu koji je predstavljen kao prvi odgovor na ubistvo drugog čoveka Hamasa u predgrađu Bejruta, koje se pripisuje Izraelu.

Izraelska vojska je potvrdila da je baza bila meta raketiranja iz susednog Libana.

U Pojasu Gaze su novinari Frans presa javili da je protekle noći i rano jutros napadnuta Rafa, grad na krajnjem jugu gde su se stotine hiljada Palestinaca sklonile u proteklim nedeljama da izbegnu razorno bombardovanje.

U napadima na Kan Junis, takođe na jugu Pojasa, 22 Palestinca su ubijena, saopštila je vlada Hamasa.

Na severu Gaze gde je 27. oktobra počela izraelska kopnena ofanziva bombardovanje takođe nije prestalo.

Uprkos pozivama zvaničnika UN na hitan prekid sukoba za narod u Gazi, njene ugrožene susede, te za generacije koje dolaze i kako je rečeno „nikada neće zaboraviti 90 dana pakla“ Izrael je nepokolebljiv i potvrđuje da želi da nastavi ofanzivu dok se ne vrate taoci i ne eliminišu vojne i sposobnosti Hamasa za upravljanje.

Izraelski vojni portparol Daniel Hagari upozorio je u petak da će „2024. biti godina borbe“, te da vojska nastavlja da se „bori na severu, centru i jugu“ Pojasa Gaze.

Rakete iz Pojasa Gaze i, dalje se ispaljuju ka Izraelu ali sa manje intenziteta i sirene za protivraketnu uzbunu uglavnom na jugu Izraela, blizu palestinske teritorije, čuju se gotovo svaki dan.

Na severu na granici sa Libanom Hagari je saopštio da su vojnici na „vrlo visokom nivou pripravnosti“.

Od 8.oktobra, dan posle početka rata Izraela i Hamasa, proiranski libanski Hezbolah iz južnog Libana napada sever Izraela svakodnevno, uglavnom ciljajući vojne pozicije u znak podrške saveznicima „hamasovcima“. Izrael odgovara napadima na ciljeve u južnom Libanu.

U Siriji i Iraku pojačani su napadi na vojne baze SAD od 7.okobra a jemenski pobunjenici Huti napadaju brodove u Crvenom moru i ispaljuju rakete ka Izraelu u znak podrške Palestincima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel se danas sastao sa libanskim zvaničnicima u Bejrutu i ocenio da je apsolutno neopohodno da se izbegne uvlačenje Libana u regionalni sukob.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se u međuvremenu u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji osuđuje američku podršku Izraelu. Blinken sutra u Amanu nastavlja turneju po regionu, posetom arapskim zemljama i Izraelu.

U video poruci upućenoj Blinkenu vođa Hamasa Ismail Hanije, koji živi u Kataru, je pozvao da se šef diplomatije SAD fokusira na „okončanje izraelske ofanzive i okončanje okupacije čitave palestinske zemlje“.