Bugari slave Bogojavljenje tradicionalnim obredima

Bugari slave Bogojavljenje tradicionalnim obredima

Hiljade pravoslavnih vernika zaronilo je u zimske vode reka i jezera širom Bugarske kako bi uzeli raspeća koja su sveštenici bacili na ceremonijama Bogojavljenja u znak sećanja na krštenje Isusa Hrista.

Legenda kaže da će onaj ko uzme drveni krst biti oslobođen zlih duhova i biće zdrav tokom cele godine. Nakon izvlačenja krsta, sveštenik poškropi vernike vodom uz pomoć vezice bosiljka.

Proslava Bogojavljenja, odnosno Javljanja Hristovog, kako ga Bugari zovu, počela je u prestonici Sofiji činom osvećenja vode. Visoko pravoslavno sveštenstvo se pomolilo za prosperitet naroda i blagoslovilo boje reprezentativnih jedinica vojske — tradicija je napuštena 1946. godine i ponovo uspostavljena 1992. godine.

Najatraktivnija ceremonija Bogojavljenja ponovo je održana u malom planinskom gradu Kaloferu u centralnoj Bugarskoj, gde su desetine muškaraca u tradicionalnim belim vezenim košuljama ugazili u reku Tundža da bi izveli tradicionalni spori „mažko horo“, ili muški ples.

Do pojasa u ledenoj vodi i držeći jedno drugo za ramena, njihov plesni lanac vijugao je pola sata kroz kamenito korito reke. Inspirisani bas bubnjevima i gajdama i gutljajem domaće šljivovice, igrači su mahali nacionalnim zastavama i pevali narodne pesme.

Osim jedinstvenog rečnog plesa, manifestacija u Kaloferu je usamljena sa tradicijom da ga čovek koji vadi krst preda najmlađem učesniku koji dobije blagoslov za dobro zdravlje.

Bogojavljenje označava kraj 12 dana Božića, ali ga ne slave sve pravoslavne crkve istog dana.

Dok pravoslavne crkve u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji slave praznik 6. januara, pravoslavne crkve u Rusiji, Ukrajini i Srbiji prate julijanski kalendar, po kome se Bogojavljenje praznuje 19. januara, pošto im Božić pada na januar. 7.