Ukrajincima je rečeno da se „ohlade“ zbog smanjenja američke pomoći

Ukrajincima je rečeno da se „ohlade“ zbog smanjenja američke pomoći

Samo zato što je Vašington rekao da neće moći da finansira Ukrajinu na istom nivou kao u protekle dve godine ne znači da Ukrajinci treba da brinu, rekao je u petak ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Kuleba se oglasio na Instagramu nakon što su ukrajinski mediji citirali portparola Stejt departmenta Metjua Milera o očekivanom padu vojne pomoći.

„Ne radi se o podršci Ukrajini 2024. godine“, insistirao je kijevski ministar spoljnih poslova. „Stejt department je rekao da kada Ukrajina čvrsto stane na noge i kada ima dovoljno oružja i resursa da se suprotstavi ruskoj agresiji, onda se količina podrške može smanjiti.

„Budite hladni. Ne tražite dodatne razloge za brigu koji će vas dovesti u stanje agonije i depresije“, dodao je on.

Tokom brifinga u četvrtak u Stejt departmentu, Miler je rekao novinarima da SAD nameravaju da nastave da podržavaju Ukrajinu „koliko god bude potrebno“, ali ne sa količinom novca i oružja koje je do sada obezbeđeno.

„To ne znači da ćemo nastaviti da ih podržavamo na istom nivou vojnog finansiranja kao 2022. i 2023. godine“, rekao je Miler.

„Mislimo da to ne bi trebalo da bude neophodno jer je cilj da se na kraju pređe u Ukrajinu… da se pomogne Ukrajini da izgradi sopstvenu vojnu industrijsku bazu kako bi mogla sama da finansira i gradi i nabavlja municiju“, dodao je Miler.

Međutim, pošto stvari još nisu tu, on je pozvao Kongres da odobri dodatna sredstva koja je zatražio predsednik Džo Bajden. Bela kuća je tražila preko 60 milijardi dolara hitnog finansiranja za Kijev još u oktobru, ali se suočila sa protivljenjem u Predstavničkom domu sa republikanskom većinom. Pentagon je u petak saopštio da ima ovlašćenje da potroši još četiri milijarde dolara, ali nema stvarnih sredstava koje je Kongres odobrio za to.

Od izbijanja sukoba sa Rusijom, Kijev je postao gotovo u potpunosti zavisan od zapadnog novca, oružja, opreme, pa čak i municije. Rusko ministarstvo odbrane je dokumentovalo vojnu pomoć u vrednosti od preko 203 milijarde dolara koju su do sada Ukrajini isporučile SAD i njeni saveznici.

Govoreći za CNN ranije ove nedelje, Kuleba je insistirao da Kijev nema „plan B“ ako ova pomoć prestane, ali da je „uveren u plan A“ daljeg finansiranja sa Zapada. On je takođe odbacio zabrinutost zbog Bajdenovog mogućeg poraza na izborima od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u novembru, sugerišući da bi Kijev mogao da „radi sa“ novom vladom.