McDonald’s pogođen bojkotom u vezi sa Izraelom

McDonald’s pogođen bojkotom u vezi sa Izraelom

Mekdonaldsove franšize na Bliskom istoku doživele su „značajan poslovni uticaj“ 2023. godine od bojkota povezanih sa sukobom u Gazi, rekao je glavni izvršni direktor giganta brze hrane Kris Kempčinski.

U postu na LinkedIn-u u četvrtak, Kempczinski je pohvalio postignuće kompanije u protekloj godini, ali je priznao da „nekoliko tržišta na Bliskom istoku i neka izvan regiona doživljavaju značajan poslovni uticaj“ zbog rata u Gazi i „povezanih dezinformacija“.

„Ovo je obeshrabrujuće i neosnovano“, dodao je on. „U svakoj zemlji u kojoj poslujemo, uključujući i muslimanske zemlje, McDonald’s s ponosom predstavljaju lokalni vlasnici operatera koji neumorno rade da služe i podržavaju svoje zajednice dok zapošljavaju hiljade svojih sugrađana.

Srca svih u Mekdonaldsu su uz „zajednice i porodice pogođene ratom na Bliskom istoku“, insistira Kempčinski. „Gnušamo se nasilja bilo koje vrste i čvrsto se borimo protiv govora mržnje i uvek ćemo sa ponosom otvoriti svoja vrata svima.

Iako Kempčinski nije dao nikakve procene gubitaka od bojkota, njihov puni obim bi mogao biti otkriven kasnije ovog meseca, kada bi Mekdonalds trebalo da objavi izveštaj o zaradi.

McDonald’s se našao usred sukoba u Gazi sredinom oktobra, nakon što se franšiza kompanije u Izraelu hvalila na društvenim mrežama da daje besplatna sredstva izraelskim vojnicima i policiji.

Ovo je pokrenulo franšize u Omanu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Libanu, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da odgovore doniranjem za palestinske svrhe – i aktiviste širom muslimanskog sveta da pozivaju na bojkot brenda. Druge zapadne korporacije – Starbucks, Coca-Cola, IBM, Nestle i KFC, da spomenemo samo neke – suočile su se sa sličnim reakcijama.

GAR, primalac franšize Mekdonaldsa u Maleziji, odgovorio je tuživši pokret za bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS) prošlog meseca zbog „lažnih i klevetničkih izjava“ o lancu. Kompanija je zatražila odštetu u iznosu od 6 miliona ringita (1,31 milion dolara) kako bi nadoknadila prihode i gubitak posla.