Boeing još uvek nije rešio problem modela 737 Mak

Boeing još uvek nije rešio problem modela 737 Mak

Boing traži od saveznih regulatora da izuzmu novi model svog aviona 737 Maks iz bezbednosnog standarda dizajniranog da spreči pregrevanje i lomljenje dela kućišta motora tokom leta.

Federalni zvaničnici su prošle godine rekli da Boeing radi na otklanjanju opasnosti na aktuelnim Maks avionima. U međuvremenu, rekli su pilotima da ograniče upotrebu sistema protiv zaleđivanja u nekim uslovima kako bi izbegli štetu koja bi „mogla da dovede do gubitka kontrole nad avionom“.

Bez spremnog rešenja, Boeing je prošlog meseca zatražio od Federalne uprave za vazduhoplovstvo izuzeće od bezbednosnih standarda koji se odnose na ulaze motora i sistem protiv leda do maja 2026. Boingu je potrebno izuzeće da bi počeo da isporučuje novi, manji Maks 7 avio-kompanijama.

Neki kritičari podižu uzbunu zbog zasnivanja bezbednosti na tome da se piloti sećaju kada da ograniče upotrebu sistema protiv leda.

„Privlačite našu pažnju kada kažete da bi ljudi mogli poginuti“, rekao je Denis Tajer, portparol pilota American Airlinesa, za Sijetl tajms, koji je u petak izvestio o zahtevu za izuzeće. „Nismo zainteresovani da vidimo izuzeća i prilagođavanja koja zavise od ljudskog pamćenja… jednostavno mora postojati bolji način.

Piloti koji lete na Maks 8 i Maks 9 su upozoreni da ograniče upotrebu sistema protiv zaleđivanja na pet minuta kada lete u suvim uslovima. U suprotnom, FAA kaže, otvori oko motora bi se mogli previše zagrejati, a delovi kućišta bi se mogli odvojiti i udariti u avion, što bi verovatno razbilo prozore i izazvalo brzu dekompresiju.

To se dogodilo kada se lopatica ventilatora motora slomila na starijem 737 tokom leta Southvest Airlinesa 2018. Komad labavog kućišta motora udario je i razbio prozor, a žena koja je sedela pored prozora je poginula.

Problem pregrevanja utiče samo na Maks, koji ima ulaze u motor napravljene od ugljeničnih kompozitnih materijala, a ne od metala.