Analize vode Dunava nakon potonuća barže „Lola – 5“ pokazuju da nema značajnih promena u kvalitetu vode

Analize vode Dunava nakon potonuća barže „Lola – 5“ pokazuju da nema značajnih promena u kvalitetu vode

Prve analize uzoraka vode reke Dunav nakon potonuća barže „Lola – 5“, koja je prevozila azotno đubrivo, pokazale su da nema značajnih promena organoleptičkih osobina vode. Parametri vode su unutar I i II klase kvaliteta površinskih voda, prema saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Agencija za zaštitu životne sredine je sprovela vanredno uzorkovanje vode Dunava na profilu Novi Sad tokom dana. Rezultati prvih analiza pokazuju da su opšti fizičko-hemijski parametri, poput pH vrednosti, elektroprovodljivosti, rastvorenog kiseonika, amonijačnog azota, nitrata, nitrita, ortofosfata, ukupnog fosfora i hemijske potrošnje kiseonika, unutar propisanih granica.

Uzorci su sada poslati na detaljnije analize ukupnog organskog ugljenika, ukupnog azota i organskog azota. Ministarstvo će nastaviti informisati javnost o rezultatima daljih analiza koje su u toku.

Podsetimo, barža „Lola – 5“ potonula je nakon što je nemački brod udario u stub mosta kod Bačke Palanke, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.