Sindikati ukazuju na probleme zbog odluke da drugi dan Božića bude neradan

Sindikati ukazuju na probleme zbog odluke da drugi dan Božića bude neradan

Na inicijativu predsednika Srbije, Vlada je usvojila zaključak kojim se preporučuje poslodavcima da zaposlenima omoguće neradni drugi dan Božića. Međutim, sindikati i poslodavci izražavaju kritike prema ovoj preporuci, smatrajući da je takva odluka doneta bez prethodne analize i da bi trebalo razmotriti zakonodavne promene kako bi se regulisala pitanja neradnih dana.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata smatra da se politika u Srbiji donosi impulsivno, a neplanski, što stvara haos među poslodavcima. Sindikati ukazuju na nedostatak zakonskog okvira koji bi regulisao slobodne dane u vezi s verskim praznicima.

Poslodavci su takođe izrazili nezadovoljstvo, tvrdeći da su neradni dani dodatni trošak za firme, a da bi odluke trebalo donositi pažljivo i uz prethodnu analizu. Navode da su već imali izazova u isplati dvostrukih dnevnica za državne praznike te da bi dodavanje novih neradnih dana trebalo pažljivo razmotriti.

U ovom kontekstu, sindikati upozoravaju da bi se trebale razmotriti zakonodavne promene kako bi se omogućila bolja regulacija neradnih dana, posebno kada verski praznici padaju radnim danima.