Lavrov optužio režim Zelenskog da neće mir: Kijev – nema plana B, ako SAD blokira pomoć

Lavrov optužio režim Zelenskog da neće mir: Kijev – nema plana B, ako SAD blokira pomoć

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je državljanstvo strancima koji se bore za Rusiju , dok je Ukrajina poručila da ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć, prenosi RTS .

Kijev je optužio Moskvu za raketni napad na Koprivnicki, bivši Kirovgrad, u centralnoj Ukrajini, u kojem je, kako tvrde, poginula jedna osoba, a ranjeno još osmoro.

Moskva je, s druge strane, saopštila da je Ukrajina izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu.

Posle nedavnog talasa teških ruskih napada, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće 10. januara, na zahtev Kijeva, sastanak između diplomata NATO-a i zvaničnika iz Ukrajine, saopštila je Alijansa.

Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD Džon Kirbi izjavio je da su SAD ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da „ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo“, ako Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, preneo je Kijev independent.

Oglasio se ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je poručio da ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć.

Nemačka je u međuvrmenu poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje PVO rakete, artiljerijsku municiju, borbena vozila pešadije, radare, kamione i drugu opremu, saopštila je nemačka vlada.

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da „režim“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog neće sklopiti mir, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije.