Ostrige u Norveškoj mogu pomoći bolesnim školjkama u Evropi

Ostrige u Norveškoj mogu pomoći bolesnim školjkama u Evropi

Ravne ostrige, opšte poznate kao ostrige, smatraju se delikatesom. Kao vrsta, oni preferiraju toplije vode i obično se nalaze neposredno ispod zone plime i oseke na dubinama od nekoliko metara.

Ostrige se trenutno suočavaju sa brojnim izazovima. Njihova populacija je u velikoj meri opala širom Evrope, a vrsta je klasifikovana kao kritično ugrožena. Glavni uzroci uključuju prekomerni ribolov koji koristi destruktivne metode ribolova, povećano zagađenje i masovnu smrtnost usled izbijanja bolesti.

„Posjetili smo oko 400 lokacija od Karmoja na zapadu do Risora na istoku i na mnogim mestima primetili ravne ostrige. Samo na nekoliko mesta nalazimo ostrige u količinama koje se mogu definisati kao banka ostriga — oblast sa više od pet kamenica po kvadratnom metru“, kaže Molli Reamon, dr. istraživač u UiA, koji je sproveo terenska istraživanja zajedno sa istraživačima u UiA i Institutu za istraživanje mora.

Sam parazit Bonamia smanjio je uzgoj kamenica za oko 90%.

„Školjke se ne mogu vakcinisati. Nije moguće osloboditi se bolesti nakon što se unesu“, kaže Ane Timenes Laugen, profesor biologije mora na UiA.

„U Norveškoj i Švedskoj još uvek postoje zdrave i održive populacije ravnih ostriga i stoga imamo posebnu odgovornost da obezbedimo da one nastave da napreduju“, kaže Reamon.

Stoga su norveške ravne ostrige od velikog međunarodnog interesa. Zdrave školjke mogu da se koriste za spasavanje populacije drugde u Evropi.

„Postoji povećana potražnja za zdravim ostrigama, uključujući i obnavljanje banaka ostriga“, kaže Laugen.

Ravne ostrige, kao i druge vrste ostriga, mogu formirati velike banke ostriga koje služe kao važna rasadnička područja za različite vrste. Mrtve školjke i šuplji prostori unutar obala ostriga pružaju stanište za crve, rakove i brojne vrste malih riba.

Ipak, neregulisana berba u svrhu obnove i potrošnje može biti veoma štetna za pojedinačne populacije.

„Osim malog zaštićenog područja u Agderu, nisu sprovedene nikakve mere za zaštitu populacije norveških ravnih ostriga od potencijalnih pretnji“, kaže dr. Istraživač Johanna Bjanes Marcussen, koja je takođe bila uključena u istraživanje.

Jedina oblast u Norveškoj gde je ribolov potpuno zabranjen, prostire se na 0,5 kvadratnih kilometara i nalazi se u fjordu Tvedestrand u Agderu. Ovo područje sadrži neka staništa ravnih ostriga. Status očuvanosti ovog područja je u opasnosti da bude ukinut do kraja godine.

„Pošto su ostrige stacionarne, zaštita određenih područja može biti dobra alternativa da se osigura da važne populacije ne budu previše eksploatisane“, kaže Markusen.

Od 2024. godine, jedina zaštićena područja za divlje populacije ravnih kamenica biće u Sørlandsleia i Kvastadkilen, takođe u Tvedestrandu.

Nalazi istraživača pružaju solidnu osnovu za identifikaciju važnih oblasti sa populacijom ostriga širom Agdera i Rogalanda. Pored toga, za neke od ovih područja treba razmotriti mere zaštite, ističu u studiji (na norveškom).

„Nekoliko preostalih ravnih obala kamenica u Agderu i Rogalandu pruža nadu, ali sa ovim dolazi i odgovornost za dalje praćenje i napore očuvanja“, kažu istraživači UiA.