ISV: Ukrajinske snage neznatno napreduju u zapadnom regionu Zaporožja

ISV: Ukrajinske snage neznatno napreduju u zapadnom regionu Zaporožja

Ruske trupe su vodile ofanzivne akcije severozapadno od Bahmuta u Donjeckoj oblasti, dok su ukrajinske snage ostvarile marginalni napredak u zapadnom regionu Zaporožja, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISV).

Prema analitičarima, verovatni elementi ruske 98. vazdušno-desantne (VDV) divizije napredovali su severno od puta O0506 Bahmut-Khromove između Bohdanovke i Hromova. Ruski osvajači takođe pokušavaju da napreduju ka Časiv Jaru (zapadno od Bahmuta).

Ruski i ukrajinski izvori izvestili su o pozicionim napadima severozapadno od Bahmuta kod Bohdanivke i Hromova, zapadno od Bahmuta kod Ivanivske i jugozapadno od Bahmuta kod Kurdijumivke, Kliščivke i Andrijevke.

ISV je napomenuo da su Rusi ostvarili marginalni dobitak na severozapadnoj obali Izmajlovskog jezera na periferiji Pervomajske (jugozapadno od Avdijevke).

Pozicioni sukobi su nastavljeni severozapadno od Avdijevke kod Novobahmutivke, Stepove i Berdihija; na severozapadnoj i jugoistočnoj periferiji Avdiivka; a jugozapadno od Avdijevke kod Nevelske i Pervomajske.

Ruski okupatori su nedavno postigli potvrđene rezultate tokom kopnenog napada jugozapadno od grada Donjecka, tačnije na jugoistočnom predgrađu Pobijede.

U isto vreme, ukrajinski Generalštab je izvestio da su ukrajinske snage neznatno napredovale istočno od Robotina u regionu Zaporožja u blizini Verbovea.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije izjavio da bi uspešna operacija Oružanih snaga Ukrajine na privremeno okupiranom Krimu bila „primer svetu“ i imala veliki efekat u Rusiji.