Ekstremna zimska hladnoća zahvata Rusiju

Ekstremna zimska hladnoća zahvata Rusiju

Neuobičajeno niske temperature izazvale su vanredne situacije zbog mraza u pola tuceta regiona Rusije, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg. Rekordno zimsko vreme takođe je poremetilo vazdušni i železnički saobraćaj, a istovremeno je izazvalo teškoće u nekoliko ruralnih oblasti.

U četvrtak su termometri u Moskvi pokazivali -26 stepeni Celzijusa, a prognoza je noću od -31, a u petak najviša od -12 stepeni. Ruska prestonica je stavljena na „narandžastu vremensku uzbunu“ do 6. januara.

Temperature u Sankt Peterburgu su u četvrtak pale na -27 stepeni Celzijusa, dok je u severnom delu Lenjingradske oblasti zabeleženo zahlađenje i do -36 stepeni.

U centralnim regionima Rusije – Vladimiru, Ivanovu, Kostromi, Tveru i Jaroslavlju – u četvrtak se očekuju najniže temperature od -35 stepeni Celzijusa, dok bi Sverdlovska oblast mogla da padne na -40 stepeni Celzijusa. Neobična hladnoća će se narednih dana proširiti na 70 odsto zemlje i neće prestati pre 10. januara, saopštila je savezna meteorološka služba.

U nekim delovima Rusije temperature bi mogle da padnu i do -54C.

Od četvrtka uveče, 11 letova je odloženo ili otkazano na moskovskom aerodromu Šeremetjevo i pet na Vnukovu. U Domodedovu i Žukovskom nije bilo otkazivanja ili kašnjenja.

Mraz je doveo i do problema u železničkom saobraćaju. U Čeljabinskoj oblasti na Uralu zaustavljeno je šest vozova. Dok su neke društvene mreže prijavile probleme sa grejanjem i ponestaje hrane, železnica je saopštila da će održavati „udoban temperaturni režim“ na brodu i obezbediti obroke za sve u Jekaterinburgu i Čeljabinsku.

Električni voz Lastochka zaglavio se u Vladimirskoj oblasti, na putu od Moskve do Nižnjeg Novgoroda, nakon što je izgubio struju na mrazu od -30 stepeni Celzijusa. Prijavljeno je da je oko 300 putnika „zarobljeno u ledu“ skoro tri sata.

Pošto su električni grejači radili prekovremeno da bi se izborili sa hladnoćom, električna mreža je otkazala u više sela u Moskovskoj i Tulskoj oblasti. Najmanje 20 seoskih naselja u Moskovskoj oblasti prijavilo je prekide u snabdevanju strujom, što je zakrčilo Telegram kanale lokalnih vlasti pritužbama.

Zaokski okrug u Tulskoj oblasti već nekoliko dana je bez struje, pošto su spoljne temperature pale na -25 stepeni.

Oštra hladnoća je bila srebrna u Moskvi, gde je u četvrtak primećena „zimska duga“. Kako se vodena para smrzava na ekstremnoj hladnoći, svetlost se lomi od rezultujućih ledenih iglica za spektakularan vizuelni efekat.