Neonacistički podkasteri osuđeni zbog podsticanja terorizma

Neonacistički podkasteri osuđeni zbog podsticanja terorizma

Dva neonacistička podkastera, Kristofer Gibons i Tajron Paten-Volš, osuđena su u Londonu zbog podsticanja terorizma i izazivanja mržnje. Sudija ih je nazvao „posvećenim i neoprostivim belim supremacistima“ koji su podsticali terorizam svojim rasističkim, antisemitskim, islamofobičnim, homofobičnim i mizoginističkim stavovima. Koristeći pseudonime u svom podkastu „Vuk samotnjak“, par je promovisao nasilje protiv etničkih manjina i podržavao ekstremne ideje belog supremacizma.

Kristofer Gibons (40) osuđen je na osam godina zatvora, dok je Tajron Paten-Volš (34) dobila sedmogodišnju kaznu. Obojica će nakon puštanja na slobodu biti pod uslovnom kaznom u trajanju od tri godine. Podkast „Vuk samotnjak“ je emitovan od strane ovog para, koji je promovisao mržnju prema različitim zajednicama, a sud je utvrdio da su podsticali na terorizam i podržavali nasilje.

Ovo su još jedni slučajevi u nizu u kojima se pravosudni organi bore protiv ekstremističkog sadržaja i delovanja na internetu, koji može imati ozbiljne posledice na društvo i sigurnost.