U pucnjavi u školi u Ajovi ubijeno nekoliko osoba, ima i povređenih

U pucnjavi u školi u Ajovi ubijeno nekoliko osoba, ima i povređenih

U srednjoj školi u malom gradu Periju u Ajovi, došlo je do pucnjave u četvrtak, uzrokujući paniku i uzimajući više života. Osumnjičeni strelac je pronađen mrtav, a najmanje tri osobe su povređene. Detalji o pucnjavi još uvek nisu u potpunosti jasni.

Učenici, koji su se vratili u školu posle zimskog raspusta, bili su primorani da se skloni od pucnjave, zatvarajući se u učionice i kancelarije ili trčeći ka izlazu. Grad Peri ima oko 8.000 stanovnika i nalazi se severozapadno od Des Moinesa.

Osumnjičeni strelac je pronađen mrtav od posledica, kako se veruje, samopovređivanja vatrenim oružjem. Među žrtvama je najmanje jedan školski administrator. Trenutno nije poznato koliko je osoba povređeno u pucnjavi.

Pucnjava se dogodila uoči predsedničkih skupova u Ajovi, koja je poznata po svojoj političkoj aktivnosti. Nacionalni zvaničnici, uključujući državnog tužioca Merika Garlanda, su obavešteni o incidentu, a FBI pomaže u istrazi koju vodi Odeljenje za krivične istrage Ajove.

Ovo nasilje ponovo pokreće pitanja o kontroli oružja u Sjedinjenim Američkim Državama. Ajova ima liberalne zakone o oružju, a trenutno ne zahteva dozvolu za kupovinu pištolja ili nošenje vatrenog oružja u javnosti. Ovo pitanje često izaziva političke rasprave i kontroverze u zemlji.

Grad Peri će se suočiti sa teškim posledicama pucnjave, dok zajednica pokušava da se nosi sa tragedijom. Pored brojnih žrtava i povređenih, pucnjava ostavlja trajne emocionalne ožiljke na zajednici i postavlja pitanje hitne potrebe za promenama u zakonodavstvu o oružju.