Jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane biće ključna tema sastanka Saveta NATO-Ukrajina

Jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane biće ključna tema sastanka Saveta NATO-Ukrajina

Ključna tema sastanka Saveta NATO-Ukrajina 10. januara biće jačanje ukrajinskih sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane, rekao je Jehor Černjev, zamenik šefa Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove i šef ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

„Ključna tema sastanka Saveta NATO-Ukrajina biće jačanje naše protivvazdušne i protivraketne odbrane posle nedavnih masovnih udara. Odbijajući napad, morali smo da potrošimo znatnu količinu raketa PVO, a ove zalihe treba da se dopune“, rekao je.

Černijev je primetio da ukrajinske snage ponekad koriste nekoliko raketa protivvazdušne odbrane da presretnu jednu rusku raketu, posebno ako je napad masivan. Stoga, prema njegovim rečima, za efikasnu odbranu ukrajinskih gradova iz vazduha, Ukrajini su potrebne hiljade raketa PVO.

„Pored toga, potrebni su nam dodatni sistemi, kao što su Patriots, da zaštitimo naše gradove od balističkih projektila. Ovaj problem je hitan, i zato je sastanak Saveta NATO-Ukrajina sazvan tako brzo. Nadamo se pozitivnim rezultatima“, rekao je on.

Od 29. decembra do 2. januara Rusija je za napade na Ukrajinu upotrebila skoro 300 projektila i više od 200 jednosmernih samoubilačkih dronova Šahed.